'Tasarım Strateji Belgesi ve Eylem Planı Çalıştayı' düzenlenecek

'Tasarım Çalıştayı', Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün başkanlığında 28 Ocak 2010 Perşembe günü İstanbul'da gerçekleştirilecek.

Türkiye'nin ulusal tasarım stratejilerinin ve politikalarının belirlenmesi, Türk tasarımcılarının ve tasarımlarının dünya pazarında tercih edilir konuma getirilmesi, tasarımcı ve sanayici işbirliğinin sağlanması ve "Türk Tasarımı" imajının yerleştirilmesi için çalışmalarda bulunmak amacıyla 2009 Eylül ayında kurulan Türk Tasarım Danışma Konseyi bünyesinde "Tasarım Strateji Belgesi ve Eylem Planı Çalıştayı" düzenlenecek.

28 Ocak 2010 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün yapacağı açılış konuşması ile başlayacak çalıştaya, Türk Tasarım Danışma Konseyi üyesi 18 kurum ve kuruluş ile konsey dışından kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile akademisyenler katılacak.

Tasarım Strateji Belgesi ve Eylem Planı Çalıştayı ile Tasarım Konseyinin en önemli kuruluş amaçlarından biri olan "Tasarım Stratejilerinin ve Politikalarının Belirlenmesi"nde tasarım ortak paydasında buluşan kamu ve özel tüm kesimler bir araya getirilecek.

Gerek bireysel gerekse kurumsal bazda tasarım alanında bugüne kadar yapılan çalışmalardan elde edilen bilgi ve tecrübelerin paylaşılmasına imkan verecek bu geniş katılımlı platformun ortaya çıkaracağı sinerji ile tasarım sektörüne sağlayacağı katkı, belirlenecek strateji ve politikaların gerçekçiliği, uygulanabilirliği ve etkinliği açısından büyük önem taşıyor.

Çalıştay ile uluslararası rekabette en etkili araçlardan biri konumundaki tasarım alanında ülkemizin mevcut durumunun tespiti yapılarak, ileriye dönük strateji ve hedefler belirlenecek. Ayrıca tasarım kavramının sanayicilerin ve işletmelerin gündemine girmesi, bu alandaki işbirliği faaliyetlerinin geliştirilmesi ve tasarım yoluyla elde edilecek rekabet avantajı ile ulusal ekonomiye katkı sağlanması bekleniyor.

Bakanlar Kurulu Kararı gereğince yılda en az iki defa toplanacak olan Türk Tasarım Danışma Konseyi'nin ilk toplantısı, 23 Ekim 2009 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün başkanlığında, Ankara'da gerçekleştirilmişti. Konseyin ilk toplantısında, Konsey Çalışma Usul ve Esasları görüşülerek onaylanmıştı.

Toplantıda, konsey bünyesinde etkin bir şekilde faaliyet gösterecek komitelerin oluşturulması kararlaştırılmıştı. Bu kapsamda, Strateji Belgesi ve Eylem Planı Oluşturma Komitesi, Hukuki İşler Komitesi, Eğitim ve Araştırma Komitesi ve Tanıtım ve Farkındalık Komitesi olmak üzere dört komitenin oluşturulmasına karar verilmişti. Ayrıca 2010 yılı Ocak ayı içerisinde sekreterya faaliyetlerini yürüten Türk Patent Enstitüsü organizasyonu ile Konsey üyeleri ve ilgili diğer kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla bir 'çalıştay' düzenlenmesine ve bu çalıştayda, oluşturulan komitelerin içeriklerinin ve görevlerinin tanımlanmasına, oluşturulacak olan diğer komitelere ilişkin hususların görüşülmesine karar verilmişti. İstanbul'da gerçekleştirilecek Tasarım Çalıştayı'nda, bu çerçevede Türk Tasarım Strateji Belgesi ve Eylem Planı hazırlanacak.