Kıbrıs müzakerelerinin ikinci turu bugün başlıyor

Talat ile Hristofyas arasında Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla sürdürülen müzakerelerin ikinci turu bugün başlıyor.

Üç gün boyunca müzakere edecek olan Talat ile Hristofyas’ın gündeminde, kapsamlı müzakerelerin 6 başlığından üçü “Yönetim ve Güç Paylaşımı”, “AB İşleri” ve “Ekonomi” bulunuyor.
Bu arada Talat, dün sabah ani bir kararla İstanbul’a gitti. Müzakere heyetiyle birlikte İstanbul’a giden Talat, TC Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü.
Talat ile Hristofyas arasında Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla sürdürülen görüşmeler kapsamında gerçekleştirilen yoğunlaştırılmış müzakerelerin ikinci turu bugün başlıyor.
Talat ile Hristofyas, bugün saat 10.00’da bir araya gelecek ve ikinci tur başlamış olacak.
Üç gün boyunca müzakere edecek olan Talat ile Hristofyas’ın gündeminde, kapsamlı müzakerelerin 6 başlığından üçü “Yönetim ve Güç Paylaşımı”, “AB İşleri” ve “Ekonomi” bulunuyor.
11, 12 ve 13 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilen yoğunlaştırılmış müzakerelerin ilk turu gibi ikinci tur görüşmeler de, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihon’un ara bölgedeki ikametgâhında yer alacak.
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, yoğunlaştırılmış müzakereler konusunda yaptığı açıklamalarda, yoğunlaştırılmış müzakerelerin iki liderin süreçte önemli bir ilerleme kaydetmesi için önemli bir fırsat olduğunu kaydedip, bu görüşmeler için ciddi bir hazırlık yapıldığını söylemişti.
Cumhurbaşkanı Talat, 2. tur için çok umutlu olduğunu ve 2. tur sonunda mtlaka bir mutabakata varılacağı yönünde açıklamalar yaparken, Hristofyas Türk tarafının görüşlerini değiştirmediği takdirde 1. turda olduğu gibi 2. turda da sonuç alınmasının mümkün olmadsığı yönünde açıklamalar yapmıştı
Bu arada BM Genel Sekreteri Ban ki Moon’un, görümelerde sağlanacak ilerlemelere bağlı olarak Kıbrıs’a gelmeye hazırlandığı belirtiliyor.
Talat, Ani Bir Kararla Müzakere Heyetiyle Birlikte İstanbul’a Gitti
Bu arada Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, dün sabah aniden İstanbul’a gitti. Müzakere heyetiyle birlikte İstanbul’a giden Talat, TC Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TC Başbakanı Tayyip Erdoğan ve TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla görüştü.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Talat’ın Gül ve Davutoğlu’yla görüşmelerinin, müzakere sürecinde bugün başlayacak yoğunlaştırılmış görüşmelerin ikinci turu öncesi yapılması düşünülen görüşmeler olduğunu belirtti.
Erçakıca, TC Cumhurbaşkanı Gül ile Ahmet Davutoğlu’nun, Türkiye, Afganistan ve Pakistan arasında yapılacak toplantılar için İstanbul’da bulunmaları fırsat bilinerek, Talat-Gül ve Talat-Davutoğlu görüşmelerinin organize edildiğini söyledi.
Talat Davutoğlu Ve Gül İle Görüştü
Talat, İstanbul’da, TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TC Başbakanı Erdoğan ve TC Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü.
Müzakere heyetiyle birlikte İstanbul’a giden Talat önce Davutoğlu ile Çırağan Sarayı'nda biraraya geldi.Görüşmesi, yaklaşık bir saat sürdü.
Talat Davutoğlu’nun ardından TC Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya geldi.
Talat ile Gül’ün, Tarabya'daki Huber Köşkü'nde basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmesi, yaklaşık 1.5 saat sürdü.Talat Gül’ün ardından da TC Başbakanı Erdoğan ile biraraya geldi.Talat’a, müzakere heyeti eşlik etti.