ABD'ye siber casusluk iddiası

Çin Komünist Partisi, Washington'ı internette casusluk yapmak ve İran'ı karıştırmakla suçluyor.

Çin hükümetiyle Google arasında başlayıp, diğer uluslararası internet firmaları, insan hakları örgütleri ve sonunda Washington’ı da içine alan sansür tartışması hareretlenerek sürüyor. Çinli yetkililer, ABD hükümetinin Pekin’i internete sansür ve muhaliflere siber saldırılar konusunda uyarmasına sert tepki göstererek, Washington’ı ‘siber-ajanlık’ yapmakla suçladı.

Çin Komünist Partisi yayın organı Halkın Günlüğü gazetesinde, ABD’nin bir siber-ordu ve hackerlar tugayı kurarak casusluk yaptığı, Twitter ve YouTube gibi sosyal paylaşım sitelerini kullanarak İran’da terörizmi teşvik ettiği iddia edildi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, geçen hafta yaptığı açıklamada, Çin ve diğer bazı ülkelerin internette ifade özgürlüğüne aykırı davranması halinde bunun sonuçlarına katlanması gerektiği söyledi.

Dün Halkın Günlüğü gazetesinin başyazısında, ABD’nin ifade özgürlüğü söyleminin ardında aslında siyasi bir gündem bulunduğu söylenerek “İran’da huzursuzluk nasıl başladı?” sorusu soruldu. Wang Ziaoyang imzalı yazıda, “ABD, YouTube ve Twitter gibi mikroblogging siteleri aracılığıyla bir çevrimiçi savaş seferberliği başlattı; dedikoduları yayıyor, karşıtlığı körüklüyor, ortalığı karıştırıyor” denildi ve ‘ABD’de terörizmi destekleyen kaynağı belirsiz bilgi ve faaliyetlerin internette yer alıp alamayacağı’ soruldu.

Yazının son bölümünde şöyle denildi: “Amerikalı politikacıların gözünde sadece ABD tarafından kontrol edilen bilgi ‘özgür bilgi’, sadece ABD tarafından kontrol edilen ifade ‘özgür ifade’, sadece ABD çıkarlarına uygun olan bilgi akışı, ‘bilginin serbest dolaşımıdır’”.

YouTube Tibet ayaklanmalarının yıldönümü olan Mart 2009’dan bu yana yasaklı durumda. Twitter, Tiananmen Meydanı’ndaki tarihi gösterilerin 20. yıldönümü olan Haziran 2009’da yasaklandı. Facebook da, Temmuz’dan bu yana erişime kapalı.

HERŞEY GOOGLE'LA BAŞLADI
İnternetin Amerikalı devi Google, önceki hafta arama sonuçlarına ve Gmail posta hesaplarına uygulanan ağır sansürü ve "siber saldırıları" protesto için Çin'deki faaliyetlerine son verme tehdidinde bulunmuştu. Google'ın dünyadaki en yakın rakibi Yahoo da firmaya destek çıkmış, "internette ifade özgürlüğünün ihlaline hepimiz karşı koymalıyız" açıklaması yapmıştı.

En son bu hafta başında uluslararası Sınır Tanımanayan Muhabirler örgütü de, ülkedeki yerli ve yabancı gazetecilere yönelik sansür ve siber saldırı uygulamaları yüzünden Pekin yönetimini sert dille eleştirdi ve açıklama talep etti.

Çin, 360 milyon kişiyle dünyada en çok internet kullanıcısı bulunan ülke konumunda. Henüz gelişme aşamasındaki arama motoru sektörü tek başına 2009'da 1 milyar dolar ciro yaptı.