Kanadoğlu AK Parti'yi kızdıracak

Sabih Kanadoğlu 'AKP'nin Anayasa değişikliği yapma hakkı yok' dedi.

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Türkiye'nin anayasa, yargı ve adalet konularında reforma gereksinim duyduğunu belirterek, "Ancak, laik demokratik Cumhuriyet aleyhine eylemlerin odağı olduğu Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmiş bir iktidarın ne reform yapmaya, ne de anayasa değişikliği yapmaya hakkı yoktur. Olmamalıdır" diye konuştu.

Balıkesir Barosu'nun 90'ncı kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında `Hukuk Devleti'nde Yargı Bağımsızlığı" konu başlıklı bir konferans düzenledi. Salih Tozan Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki konferansa Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Süheyl Batum ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve YARSAV Kurucu eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu konuşmacı olarak katıldı.

`SOSYAL DEVLET HALİNDEN ÇIKTIK'

Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, ülkenin AKP iktidarıyla sıkı bir totaliter rejime doğru gittiğini iddia ederek, "Bu ancak sivil halkla önlenebilir. Demokratik, laik, hukuk devleti niteliğini kaybetmek istemiyorsanız, sosyal devlet olmak istiyorsanız, hangi partiden olduğunuza bakmayın. Güçlerinizi birleştirin. Umutsuzluğa gerek yok. Seçimle gelenler, inşallah seçimle giderler. Halkın gücü herşeyin üzerindedir ama, birleşmek şartıyla. Olayları seyrederek değil, fikir üreterek, emek vererek önce demokrasimize sahip çıkalım. Demokramizin kurallarını değişik göstermek isteyenlere karşı, onun kurallarını iyi öğrenerek mücadele edelim" dedi.Kanadoğlu, Türkiye'nin anayasadaki demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ile Cumhuriyet ilkelerinden uzaklaştığını, kuvvetler ayrılığı ilkesinin unutulduğunu söyledi. Siyasal iktidarın bütün güçleri elinde topladığını iddia eden Kanadoğlu, "Tekel işçilerin karşılaştığı olay sosyal bir devlet halinden çıktığımızın göstergesidir" dedi.

`İKTİDAR, CUMHURİYET ALEYHİNE EYLEMLERİN ODAĞI'

Türkiye'nin adalet, yargı ve anayasa reformlarına ihtiyacı olduğunu savunan Kanadoğlu, "Reform, mutlaka gerekir. Adalet reformu, hukuk reformu ve Anayasa değişikliği yerindedir ve yapılmalıdır. Ancak hiç bir zaman unutulmasın, laik demokratik Cumhuriyet aleyhine eylemlerin odağı olduğu Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmiş bir iktidarın ne reform yapmaya ne de anayasa değişikliği yapmaya hakkı yoktur. Olmamalıdır. Olduğu zannedilerek bunun peşine düşülüyorsa, ki düşülüyor, bunun Türkiye'ye yeni şeyler getireceği iyi hesap edilmelidir. Reform yapacak siyasal iktidar ciddi, samimi, iyi niyetli olmalıdır. Bunu yapacak iktidarda bunlar yoksa, toplumu huzursuzluğa itersiniz" diye konuştu.

`AB KRİTERLERİ DOĞRULTUSUNDA YAPILDIĞI KOCA BİR YALAN'

Kanadoğlu, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin taslağı da eleştirdi. Değişikliğin taslaktaki gibi yapılması halinde bunun Anayasa Mahkemesi'nce iptal edileceğini ileri süren Kanadoğlu, "Yargı reformlarını, `Avrupa Birliği kriterleri doğrultusunda yapıyoruz' demesinler. Çünkü bu kocaman bir yalandır" ifadesini kullandı.Korku imparatorluğunun olduğu yerlerde çoğulcu demokrasiden sözedilemiyeceğini anlatan Kanadoğlu, Türkiye'deki yolsuzlukların önlenmesi için de dokunulmazlıkların sınırlandırılması gerektiğini belirtti.

`HUKUK DEVLETİ YERİNE, POLİS DEVLETİ İÇİN CİDDİ ADIM ATILDI'

Yargıtay Savcısı ve eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı ş' mer Faruk Eminağaoğlu da, son günlerde gündeme gelen Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'yla Türkiye'de hukuk devleti yerine `polis devleti' ortaya çıkarıldığını iddia etti. Bu durumun ülkeyi hukuksuzluğa götüreceğini öne süren Eminağaoğlu, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı ile polis devletinin resmi ve yazılı mevzuatını devreye sokma konusunda ciddi bir adım ortaya atıldığını da ileri sürdü. Eminağaoğlu, Kamu Düzeni ve Müsteşarlığı ile her ilde operasyonel polis devletine yönelik iş ve işlemlerin yürütülebileceğini öne sürdü.`

"SOSYAL DEVLET KAVRAMI DEĞİŞTİ"

Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Süheyl Batum, Türkiye'de laiklik, demokrasi, hukuk ve sosyal devlet kavramlarının değiştirildiğini ileri sürerek, "Savunulacak son kale olarak hukuk devleti kaldı. O da giderse, bu toplantıyı kimse duymasın diye yerin altında bir yerde yapmak zorunda kalırız" dedi. Konferans sonunda konuşmacılar, izleyicilerin sorularını yanıtladı.Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Gökçınar, Belediye Başkanı İsmail Ok ile savcı ve hakimler yanında bazı siyasi parti yöneticileriyle çeşitli sivil toplum kuruluşları üyelerinin de yoğun ilgi gösterdiği konferansın yapıldığı salonda ve çevresinde polisin sıkı güvenlik önlemleri aldığı görüldü. Toplantıyı Marmara ve Ege Bölgesi'ndeki illerin Baro başkanları da izledi.