'Genelkurmay açıklamaları inandırıcı değil'

Dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan başkanlığında hazırlanan Balyoz Darbe Planı'na yönelik tepkiler gelmeye devam ediyor. Emekli Yarbay Tevfik Diker, cuntacılar tarafından hazırlanan plan karşısında tüylerinin diken diken olduğunu ifade etti.

 


Genelkurmay'ın yaptığı açıklamayı inandırıcı bulmayan Diker, bu tür darbe girişimleriyle ilgili gerçeklerin gün yüzüne çıkması için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini ifade etti.

Diker, bugüne kadar çok sayıda darbenin yaşandığı ülkede hala geçmişten ders alınmadığını kaydetti. Planın altında imzası bulunan Doğan'ın, 12 Eylül'den ders aldığını söylediğini hatırlatan Diker, "12 Eylül'den ders alınmış olsaydı daha sonra 28 Şubat post modern darbesi ve 27 e- muhtırası yaşanmazdı. Doğan' ın bu konudaki sözleri de ne yazık ki inanılır gibi değil. Üzülerek ifade etmek gerekirse ülkemiz '27 Mayıs 1960, 22 Şubat, 21 Mayıs 1962-1963 Talat Aydemir Olayları,12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat ve 27 Nisan e-Muhtıra olayları yaşanmış birer acı gerçeklerdir. Bu darbelerle seçilmişler tasfiye edilmiş ve demokrasi askıya alınmıştır." diye konuştu.

Diker, cuntacıların Atatürk'ün 'egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' sözünü hiçe saydıklarını belirterek, "Anayasamızdaki Cumhuriyetin; lâik, sosyal , hukuk ve demokrat olma özelliklerinden nedense hep lâiklik özelliği öne çıkarılmış demokratlık özelliği yok edilmiştir. TSK 211 Sayılı İç Hizmet Kanunu'ndaki 35. Madde demokrasiyi askıya almak için gerekçe yapılmıştır. YAŞ Kararları Yargıya kapalı olduğu için YAŞ' ta hukuk ve etik dışı karalar alınmıştır. Bu konuda sayısız örnekler vardır. Çarpıcı iki örnek vermek gerekirse; bir subayın 'Dini bütün Müslüman'dır' bir başka subayın da 'Alevi ama irticacıdır' diye TSK'dan ilişiği kesilmiştir." dedi.

"GENELKURMAY İNANDIRICI DEĞİL"

Tevfik Diker, Genelkurmay Başkanlığı'ndan, 'Balyoz Darbe Planı' iddiasına ilişkin yapılan açıklamaların, kamuoyunu tatmin etme yerine kafaları iyice karıştırdığını söyledi. "Kafa karışıklığını ortadan kaldırmak Genelkurmay Başkanlığı'nın görevidir. Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı açıklamalar kamuoyunu tatmin etmemektedir." diyen Diker, şöyle konuştu:

"Kamuoyuna yansıyan ve infiale sebep olan iddialar hakkında genel bir ifade ile ret etmek yerine tek tek açıklamak yolu seçilmelidir. Çetin Doğan ve onun gibilerin medyada yer alan çelişkili, yetersiz ve tutarsız açıklamaları kafaları daha fazla karıştırmaktadır. Balyoz Darbe Planı iddiasına sebep olan 1.Ordu Harp Oyunu veya Plan Seminerinin yapıldığı tarihte Ordu Komutanı olan Çetin Doğan'ın kimliği ve kişiliği medyada yer alan metinlere göre plana yansımış gibi. KKK'lığında 1. Ordudan ayrı 2., 3. ve Ege Ordu Komutanlığı da vardır. Diğer Orduların Plan Seminerleri veya Harp Oyunlarında bu tür iddiaların olmayışı anlamalıdır. Ayrıca, Deniz Kuvvetleri'nin Donanma Komutanlığı ile Hava Kuvvetlerinin 1.ve 2. Taktik Kuvvet Komutanlıkları'nın da Harp Oyunu veya Plan Seminerlerinde bu tür iddialar ortaya atılmamıştır. Harp Oyunları, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları önünde oynanır. O tarihlerde KKK Org. Aytaç Yalman ve Genelkurmay Başkanı da Org. Hilmi Özkök idi. Medyaya yansıyan cami bombalama, tutuklanacak gazeteciler, jetimizi düşürme, kurulacak Bakanlar Kurulu Listesi gibi iddialar doğruysa bunlara Özkök ve Yalman Paşaların anında müdahil olup 'olmaz böyle şey. Bunları plandan çıkarınız' neden demediği sorusu gündeme gelir. Gerçeklerin gün yüzüne çıkması için en başta savcılar ve yargıçlar üzerlerine düşenleri yapmalı ve onlara da E. Orgeneraller Hilmi Özkök ile Aytaç Yalman da yardımcı olmalıdırlar."