Reytingdeki büyük oyun

Rekabet Kurumu, reytingdeki büyük oyun hakkında önemli kararlar aldı.

'Rating' tartışmalarının odağındaki TİAK ve AGB'ye ağır darbe Rekabet Kurumu'ndan geldi.TRT'nin başvurusunu değerlendiren Rekabet Kurumu,TİAK ile ilgili çok önemli kararlar aldı. İşte 'rating'de al gülüm ver gülüm oyunu:

Türkiye’de 'Rating' ölçümleri üzerindeki şaibe iddiaları son dönemde iyice kendini gösteriyor. Bazı basın yayın kuruluşlarının 'Rating' ölçümleri üzerinde etkili olduğu, yönlendirdiği ve menfaatleri doğrultusunda kullandığı iddiaları 3 milyar TL’yi (eski para ile 3 katrilyon) aşan reklam pazarında yeni tartışmaların fitilini ateşledi.

Reklam pastası her geçen gün daha da büyüyor. Üstelik televizyon kanallarının tek gelir kaynağı reklamın üzerinde rating aracılığıyla oynanan oyunlar olduğu iddiası haksızlığın boyutunu ortaya koyuyor.

Türkiye'deki reklam pastasının yüzde 50'si televizyon reklamlarına gidiyor. Durum böyle olunca da kanallar arasında kıyasaya rekabet yaşanıyor.

Rating tarafında ise durum fazlasıyla karmaşık. TRT'nin Rekabet Kurumu'na başvurusu sonrası çıkan karar şüpheleri fazlasıyla haklı çıkardı. AGB'nin işvereni TİAK'ın çatısı altında bulunduğu IAA'daki yönetim biçimi ise evlere şenlik. Türkiye'nin en büyük medya grubu yöneticisinde biri IAA'nın başkanı olarak görev yapıyor.

Rating tartışmalarının odağındaki TİAK ve AGB'ye ağır darbe Rekabet Kurumu'ndan geldi.TRT'nin başvurusunu değerlendiren Rekabet Kurumu,TİAK ile ilgili çok önemli kararlar aldı. 'Rating'de neredeyse belli medya gruplarının tekelinde idi.

AGB’nin işvereni konumundaki TİAK’ın Uluslararası Reklamcılar Derneği’ne (IAA) bağlı bir teşebbüs gibi çalışması ve bu yapının başında da yıllardır Doğan Grubu’nun üst düzey yöneticisi bulunması bazı televizyonlara haksızlık yapıldığı iddialarını iyice güçlendirdi.

TRT, Televizyon izleme ve ölçüm pazarında tek ve tekel olan TÜİK (Televizyon İzleme Ölçüm Komitesi) ve AGB’nin (Anadolu Piyasa Araştırma Hizmetleri A.Ş.) hakim durumlarını kötüye kullandığı iddiası ile Rekabet Kurumu’na Nisan ayında başvuruda bulunarak hukuki süreci başlattı.

TRT, Rekabet Kurumu’na başvurusunda hukuki sürecin başlamasıyla belirgin biçimde Rating kaybına uğradığını iddia etti. Üstelik TRT, reklamların

Rekabet Kurumu, rating ölçüm şirketi AGB’nin işvereni konumundaki TİAK’ "rekabeti bozacak nitelikte teşebbüs birliği" olarak tanımladı. Kurum, TİAK’a bu durumunu düzeltmesi için tam 90 gün süre verdi.

Kurumun kararında, AGB’nin işvereni konumundaki TİAK’ın Uluslararası Reklamcılar Derneği’ne (IAA) bağlı bir ünite gibi çalışması ve bu yapının başında da yıllardır Doğan Grubu’nun üst düzey yöneticisi Mehmet Ali Yalçın dağ’ın bulunmasının rol oynadığı ileri sürüldü.

Rekabet Kurumu, "Televizyon İzleme Araştırma Komitesi TİAK rekabeti engelliyor acil değişmeli" uyarısında bulundu. Bu arada TRT’nin itirazı üzerine Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesi TİAK ve AGB yetkililerinin yargılanmasının önündeki engeli kaldırdı.

TİAK VE AGB NASIL ÇALIŞIYOR

AGB Holding, İtalya merkezli ve İtalyan kanunlarına göre kurulmuş, İtalya’daki merkez kontrolünde, şirket olarak Türkiye de AGB Türkiye (Anadolu Piyasa Araştırma Hizmetleri A.Ş.) olarak faaliyet gösteriyor. Mart 2005’te Nielsen Media Research’ün yüzde 50 ortak olduğu AGB’nin 2008’de yüzde yüzü Nielsen Media Research’ün oldu.

Televizyon İzleme Ölçüm Komitesi TİAK, televizyon izleme araştırmalarını organize etmekte ve denetlemekte görevli Uluslararası Reklamcılar Derneği çatısında faaliyet gösteriyor.

TİAK, TV Yayıncıları Derneği, Reklamverenler Derneği, Reklamcılar Derneği ve Uluslararası Reklamcılık Derneği üyelerinden oluşuyor…

Her iki kurumda televizyon izleme ve ölçüm pazarında hakim konumda yani aynı zamanda tekel. Televizyon kanallarının reklam verenleri çekebilmek için izleme oranlarını ve payları gibi verileri kullandıkları buna ilişkin ölçümleri TİAK tarafından işin ihale edildiği AGB tarafından yapılıyor.

TİAK, Türkiye’de televizyon ölçüm hizmetine dair işlemlerde yetkili olması, söz konusu ölçümleri 1989‘dan beri AGB’ye yaptırtıyor. TİAK da AGB’de tekel konumunda…