Başkent'te 'tam gün' protestosu

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve bazı sağlık meslek örgütlerince, TBMM'de görüşülmesine devam edilecek ''Tam Gün Yasa Tasarısı''nı protesto etmek üzere eylem yapıldı.

Başkent'te 'tam gün' protestosu
Başkent'te 'tam gün' protestosu
TTB, Ankara Tabip Odası, Türk Eczacıları Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Dev Sağlık-İş ve Tek Gıda-İş temsilcilerinin aralarında bulunduğu meslek örgütü üyeleri ilk olarak Hacettepe Hastanesi Tıp Fakültesi Dekanlık Binası önünde toplandı. Bir süredir Türk-İş Genel Merkezi önünde eylem yapan TEKEL işçilerinden bir grup da eyleme destek verdi.

Eyleme katılanlar Tam Gün Yasa Tasarısı'na yönelik tepki ve istemlerini dile getiren sloganlar attılar.

Ankara Tabip Odası Başkanı Gülriz Ersöz, yaptığı konuşmada, TBMM'de görüşülmeye devam edilecek olan ''Tam Gün Yasa Tasarısı''nı onaylamadıklarını söyledi. Ersöz, tasarının ''sağlık çalışanlarını 7 gün 24 saat çalışmaya zorlayarak hasta güvenliğini tehlikeye attığını; hekimleri daha fazla çalışmaya yönlendirdiğini, üniversite ve eğitim hastanelerinde kalitenin düşürüldüğünü, özel sigorta şirketlerine yeni bir kazanç kapısı açtığını'' savundu.

Tasarının hastalar açısından ''olumlu bir düzenleme içermediğini'' öne süren Ersöz, ''''Bu tasarıyı da içeren Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın temel hedefi sağlığın ticarileştirilmesidir. Biz, mevcut tasarının acilen geri çekilmesini, tüm sağlık çalışanları için iş güvencesi, genel bütçeden güvenceli, iyileştirilmiş maaş, sağlıklı ve güvenli çalışma ortamı, sağlıkçının hakkını koruyan meslek örgütüme, sendikama, derneğime dil ve el uzatmayan bir sağlık bakanı istiyoruz'' diye konuştu.

SES Ankara Şube Başkanı İbrahim Kara da söz konusu tasarıda sağlık çalışanları açısından kalıcı bir özlük hakkı bulunmadığını iddia etti.

Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği Genel Başkanı Nezaket Özgür de tasarıyla çalışma saatlerinin 10 saat artırılarak 35 saate çıkarıldığını, bunun insancıl olmadığını savundu.

Gruptakiler, daha sonra Abdi İpekçi Parkı'na yürüdüler. Burada konuşan SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun da Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın açıklamalarını eleştirdi. Yorgun, ''Bu, yarım yasadır. Devamında Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı gelecektir. Bu da sağlığı özelleştirilerek sermayeye peşkeş çekileceğini göstermektedir'' diye konuştu.

TTB Genel Sekreteri Eriş Bilaoğlu ile KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek de konuşmalarında yasal düzenlemeler yapılmadan önce meslek örgütlerinin görüşlerinin alınmasını istedi.

Bu arada, eyleme destek veren Tek Gıda-İş Genel Başkanı Servet Akbudak da sağlık çalışanlarının yanında olduklarını belirterek, her türlü desteği vermeye devam edeceklerini bildirdi.

Konuşmaların ardından eyleme katılanlardan bir grup, kendilerine destek vermek için gelen TEKEL işçilerini ziyaret etmek için TÜRK-İŞ Genel Merkezi'ne gitti. Abdi İpekçi Parkı'ndan TÜRK-İŞ Genel Merkezi'ne gitmek için Sağlık Bakanlığı önünden geçmek isteyen TEKEL işçileri ile polisler arasında kısa süreli tartışma yaşandı.