35 yaş üstü tiryakiler daha efkarlı

Kocaeli'de yapılan bir araştırma sigara tiryakilerinin profilini ortaya çıkardı.

Kocaeli'de sigara içme alışkanlıklarını belirlemeye yönelik yapılan araştırmada, 35 yaş altındaki tiryakilerin günde ortalama 15, 55-64 arasındakilerin ise 22 adet sigara içtiği ortaya çıktı.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ), İl Sağlık Müdürlüğü, İzmit Belediyesi ve Pfizer'ın ilaç firmasının Kocaeli'de sigarayı bırakma konusunda bilincin artırılması, tiryakilerin nikotin bağımlılığından kurtulması, gerekli sağlık birimlerinin oluşturulması amacıyla ortaklaşa bir sosyal sorumluluk projesi başlattı.

Projenin halk üzerinde yarattığı etkilerin görülebilmesi ve çalışmaların etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla ''Kocaeli halkının sigara içme alışkanlıkları'' konulu araştırma yapıldı.

Kocaeli'nin 12 ilçesinde elektrik abone
numaralarından rastgele belirlenen 18 yaş üzerindeki toplam 2 bin 721 kişi ile yapılan görüşmede sigara içme alışkanlıklarına ilişkin değişik sonuçlar otaya çıktı.

Araştırmada, nüfusun yüzde 33'ünün sigara içtiği, en fazla sigara içenleri yaş grubunu yüzde 41 ile 35-44 arasındakilerin oluşturduğu, tiryakilikte yüzde 39 ile lise mezunlarının başı çektiği, bunu yüzde 31 ile üniversite mezunlarının izlediği, en az sigara içinlerin ise yüzde 30 ile ilköğretim mezunları ya da eğitimsizler olduğu anlaşıldı.

Sigara içme alışkanlığının erkeklerde yüzde 42,5, kadınlarda yüzde 22, sigaraya başlama yaşı ise erkeklerde 18, kadınlarda 20 olarak belirlendi. Bazı ilçelerde sigaraya başlama yaşının 16'ya kadar düştüğü görüldü.

Araştırmada 35 yaş altındaki tiryakilerin günde ortalama 15, 35-44 yaş arasındakilerin 18, 45-54 yaş grubunun 19 sigara içtiği, tiryakilikte 55-64 yaş arasındakilerin günde 22 adet sigara ile başı çektiği, 65 yaşından büyüklerin ise günlük 15 sigara içtiği belirlendi. Erkekler günde ortalama 19 adet sigara içerken, kadınlar ise 13 adet içiyor.

-SİGARAYI BIRAKMAK İSTEYEN TİRYAKİLER-


Araştırmaya katılan tiryakilerin yaklaşık üçte ikisi ortalama üç kez sigara içmeyi bırakmak istemiş ancak bu çabalarında ortalama 5 ay süreyle başarılı olabilmiş.

Bu gayreti gösterenlerin yarısı sigarayı yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle bırakmak istediğini belirtti. Diğer yarısı ise sigarayı bırakmak istemesine neden olarak sağlık sorunları yaşamamak, herhangi bir nedene bağlı olmadan sigarayı bırakmak, sigaranın getirdiği ekonomik yükten kurtulmak veya yakın çevresinin baskısını gösterdi. Sigarayı en fazla bırakmak isteyen yaş grubunu ise yüzde 72,5 ile 44-55 yaş grubu oluşturdu.

-''SİGARAYI ZORLANMADAN BIRAKANLAR VAR''-

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tiryakilerin sigarayı başkası için değil kendisi için bırakması gerektiğini söyledi.

Uzun süre sağlıklı yaşamak, sağlıklı nefes almak, hayata sağlıklı adım atmak için sigaranın bırakılması gerektiğine işaret eden Yıldız, ''İnsanın kendine vereceği en önemli ödül sigaradan kurtulmaktır. Tiryaki önce bunu kafasına koyacak'' dedi.

Sigara bırakmanın tiryaki için bir eziyet olmaması gerektiğini, nikotin bağımlılığının tedavi edilebildiğini vurgulayan Prof. Dr. Yıldız, şunları belirtti:

''Sigarayı mutlu bir şekilde bırakanlar, bu işi zorlanmadan yapanlar da var. Ama yaşam tarzının mutlaka değiştirilmesi gerekir. Bunun için hareketsiz yaşam tarzı hareketli hale getirilmeli, yeme içme alışkanlıkları, sosyal alışkanlarda değişiklik yapılması lazım. Yanlış yönlendirmeler sigarayı bırakmak isteyen hastayı çok zorlar. Bu yüzden istek, kararlılık ve destek çok önemlidir.''

Kocaeli Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü, İl Tütün Kontrol Kurulu Denetim Ekibi Sorumlusu Dr. Pınar Özkır Sönmez ise Kocaeli'nde ''Sen de bırakabilirsin'' sloganıyla başlatılan sigara bırakma kampanyası çerçevesinde yapılan bu araştırmanın tekrarlanacağını bildirdi.

Kampanya çerçevesinde Kocaeli'nin değişik bölgelerinde stant kurularak ücretsiz karbonmonoksit ölçümleri yapılacağını ve vatandaşların sigarayı nasıl bırakacağı konusunda bilgilendirileceğini ifade eden Sönmez, stantlarda uzman doktorlar ve psikologların gözetiminde sigarayı bırakmak isteyenlere eğitim ve doktor desteği sağlanacağını, kampanyanın seyrinin, kampanyaya katılanlarla farklı zamanlarda anket yapılarak belirleneceğini kaydetti.

Sönmez, her ilçede bir sigara bırakma polikliniği açmak için çaba harcayacaklarını da kaydetti.