Kuantum PC'ler yolda!

Şimdiye kadar sadce bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz kuantum PC'ler gerçek oluyor.

Kuantum bilgisayarlar hala bilim kurgunun bir parçası oladursun, matematikçiler gelecekte kullanılması umulan bu PC'lere has formüller ve uygulamalar üzerinde çalışmaya başladı bile. Sonuç olarak iki araştırmacı lineer fonksiyonların hesaplanmasını sağlayan bir algoritma geliştirdi.

Örneğin 3x + 4y = 12 gibi bir lineer fonksiyonun iki bilinmeyeni var ve basit bir şekilde çözülebilir. Aram Harrow, Avinatan Hassidim ve Seth Lloyd tarafından oluşturulan matematiksel gereçler sayesinde milyardan fazla bilinmeyen değişkene sahip fonksiyonlar çözülebiliyor.

Bu tip fonksiyonlar (örneğin hava durumu modeli gibi) geleneksel algoritmalar ile de hesaplanabiliyor; fakat bunun için gerekli süre çok fazla. Bir bilgisayarın bir denklemi çözmesi için bir saniyeye ihtiyaç duyduğu farz edilirse bir milyar değişkenli bir denklemin çözülmesi bir milyar saniye sürerdi. Bu, 30 seneden fazla bir süre.

Kuantum PC'nin farkı ne?

Şimdi tanıtılan matematiksel gereç, bir Bit bilginin oluştuğu 0 - 1 ikilileri yerine Kuantum-Bit'leri kullanıyor.

Bu Bit'ler sadece 0 ve 1'lerden oluşmuyor, aynı zamanda her iki bilgiyi de aynı anda canlandırabiliyor. Bu sayede işlem yapma hızında büyük sıçrayışlar meydana gelecek.

Sonuç olarak yeni gereçlerin yardımıyla aynı fonksiyonun hesaplanması 30 sene yerine sadece altı saniye sürebilir. Şu ana kadar bu gravürler sadece teori seviyesinde bulunuyor; çünkü yeni hesaplama yöntemini kullanabilecek makineler henüz üretilmedi.