Haiti'de Türkler kahraman ilan edildi

Bir alışveriş merkezindeki 60 kişiyi kurtarmak için gece gündüz çalışan Türk kurtarma ekibi NBC televizyonunda kahraman ilan edildi...

Haiti’yi yerle bir eden depremin ardından yardıma koşan Türk kurtarma ekipleri, yıkılan bir alışveriş merkezinin altında kalan 60 kişiyi kurtarmak için gece gündüz çalışıyor. NBC televizyonu, Amerikalılar’ın da destek verdiği Türk ekibini “kahraman” ilan ederken, olayı da “Bu kurtarma çalışması Haiti’nin umudunu simgeliyor” yorumunda bulundu. On binlerce insanın öldüğü Haiti depreminin üzerinden günler geçerken, dünyanın birçok bölgesinden gelen yardım ve arama-kurtarma ekipleri Haitililer’in yaralarını sarmak için çabalıyor. Türkiye de hem devlet hem de sivil kurumlar vasıtasıyla Haiti’ye yardım elini uzatan ülkeler arasında yer alıyor.

BİN KİLOMETRE KIRILABİLİR

Amerikan NBC televizyonunun habere göre, Türkler Haiti’de kahramanca görev yapıyor. Başkent Port-Au-Prince’deki bir alışveriş merkezinde yerel saatle sabah 08.00 civarı çalışmalara başlayan Türk kurtarma ekibi, yaşam işareti almasının ardından faaliyetlerini yoğunlaştırdı. Bir saat sonra 17 yaşındaki bir kızla konuşmayı başaran kurtarma ekipleri, kızın yanında bir de erkek çocuğu bulunduğu, yaralanmadıklarını ancak susadıklarını öğrendi.

Bu arada bir Türk kurtarma ekibi görevlisinin de 60 kişinin yaşadığını öğrendiğinde oldukça sevindiği görüldü. Bu arada, ABD’de Texas Üniversitesi’nden Paul Mann ise, bu depremin daha büyük depremleri tetikleyebilecek bir uyarı olduğunu iddia etti. Mann, “bu çöküşün bin kilometrelik bir çöküşü beraberinde getirecek bir kırılma olduğunu” belirtti.

KANADA USULÜ UTANMAZLIK!

Haiti'ye yardıma gelen Kanadalı ekip, kurtarılacak Kanadalı bulamayınca geldikleri kurtarma ekipmanları ile birlikte Kanada’ya döndü. Tam teçhizatlı olarak Haiti'ye gelen Kanadalı kurtarma ekibi, yıkıntıların altında oldukça fazla kazazede olmasına rağmen kazazedelerin arasında Kanada vatandaşı olmadığını öğrenir-öğrenmez, tüm teçhizatları ile birlikte Kanada’ya döndü. Gitmeden önce kazazedelere “Yardım istiyorsanız gelen yabancı ekiplere yıkıntıların altında yabancı uyruklu insanların olduğunu söyleyin” diyen Kanadalı ekip, depremden sağ çıkan Haitililer'in şaşkın bakışları arasında bölgeyi terk etti.