Yeni sezonda zamlı giyineceğiz

Pamuk fiyatlarının yüzde 50 oranında artmasından sonra giyim sektörü yeni sezonda yüzde 10-12 oranında zorunlu olarak zam yapma yoluna gidecek.

Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Tarık Bozbey, pamuk fiyatlarının yüzde 50 oranında artmasının ardından giyim sektörünün yeni sezon ürünlerde yüzde 10-12 oranında zorunlu olarak zam yapma durumunda kalacağını söyledi.

Bozbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya borsalarındaki artışın ardından Türkiye'de de lif pamuk fiyatının son bir yılda yüzde 50 oranında artarak 1,60 liradan 2,46 Lira'ya kadar çıktığını anımsattı.

Pamuk fiyatlarının son 2 yıldır olması gerekenin altında seyrettiğini belirten Bozbey, ''Fiyatların düşmesi nedeniyle bu dönemde Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bir çok ülkede pamuk ekim alanları daraldı. Ekim alanlarını daralmasıyla ülkelerin pamuk stokları azalınca, fiyatlarda yüzde 50 oranında arttı'' dedi.

Bozbey, bu artışın tekstil ve konfeksiyonda maliyetleri artıracağını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Pamuk fiyatları yüzde 50 artınca normalde tekstil ve konfeksiyonda fiyatların da yüzde 25 artması gerekir. Ancak, toptancı ve perakendeci kar marjlarından fedakarlık yapacaktır. Sektör temsilcileri, yeni sezon ürünlerde yüzde 10-12 oranında zam yapmak zorunda kalacak. Ama bunlar geçici. Türkiye pamuk fiyatlarının artışından dolayı kısa vadede zarar görebilir, orta ve uzun vadede ise yarar sağlayacağız.''

Geçen 4 yılda fiyatların düşüklüğü nedeniyle pamuk rekoltesinin 950 bin tondan 450 bin tona kadar gerilemesine karşın Türkiye'nin pamuk üreticisi bir ülke olduğunu anlatan Bozbey, şöyle devam etti:

''Geçen 4 yılda fiyat düşüklüğü nedeniyle, ayçiçeği, mısır ve buğday gibi maliyeti az ancak katma değeri düşük ürünler eken üreticiler, bu sezondan itibaren yeniden katma değeri yüksek olan bu ürünü yeniden ekmeye başlayacaktır. Pamuk rekoltesinin artmasıyla birlikte bugünkü fiyat artışından uzun vadede karlı çıkmış olacağız.''

Bozbey, hükümetin önümüzdeki günlerde 3. Yıllık Pamuk Destekleme Programı açıklayacağını, böylece üreticilerin ürünlerin iyi fiyattan satacağını da sözlerine ekledi.