Kimliksiz dede yardım eli uzanmasını bekliyor

Iğdır'ın Yenimahalle semtinde çöplük haline gelmiş bir evde yaşayan yaşlı adam kendisine uzanacak bir yardım eli bekliyor.

7 yaşında iken yaylacılar tarafından bulunarak büyütülen, evlendikten sonra önce tek kızını, ardından da eşini kaybeden İsa dede, tek başına yaşıyor. Yıllarca çobanlık yaparak yaşamını sürdüren ve 70 yaşında olduğu tahmin edilen İsa dede, yaşlandıktan sonra hiçbir iş yapamadığı için yardıma muhtaç duruma geldi. Kimliği olmadığından, hiçbir sosyal kurumda kaydı olmayan İsa dedenin ne yeşil kartı var, ne de sosyal yardımlaşma fonundan gerekli desteği alabiliyor.

İsa isminin yanında Çelik soyadını da koyduğunu söyleyen yaşlı adam, küçükken annesini kaybettiğini, babasının yeniden evlendiğini anlattı. Kısa bir süre sonra babası da hayatını kaybedince üvey annesinin kendisini evden kovduğunu söyleyen İsa dede "Günlerce dışarıda kaldım. Sonra Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki köyümüze Iğdır'dan yayla için gelen Musa Anar beni yanına aldı. Ben yıllarca onun yanında yaşadım. Çobanlık, hamallık yaparak geçimimi sağladım. Şimdi yaşlıyım, çalışamıyorum. Kimsem yok, kimliğim, yeşil kartım yok. Onun için devletten bir yardım alamıyorum. Bana devlet sahip çıksın ve adıma bir kimlik çıkarsınlar. Askere bile gitmedim. Ölmeden önce kimlik sahibi olmak istiyorum" dedi.

EVDE TAVUKLARI İLE BİRLİKTE YAŞIYOR

Mahalle sakinleri ise vatandaşların aralarında para toplayarak bir tarlaya 2 gözlü bir ev yaptıklarını anlattılar. Yaşlı dedenin şimdi bu 2 gözlü evde, tek serveti olan tavukları ile birlikte yaşadığını anlatan İsa dedenin komşusu Zahir Argış, "Ben 50 yaşındayım. İsa amca eskiden kendi geçimini çalışarak sağlayabiliyordu. Artık yaşlandı, değnekle zor yürüyor. Kimliği olmadığından yardım kömürü, gıda yardımı alamıyor. Herhangi bir maaşı da yok. İşte cuma günleri mahalleli, biz ve komşularımız patates, ekmek, şeker, çay gibi benzeri gıdaları kendisine vererek imkanlarımız doğrultusunda yardım ediyoruz. Biz bunun kimliğini çıkarmak için kendi aramızda para topladık Sarıkamış'a gittik fakat dede köyünü tanıyamadığı için köyünü bulamadık. Bunun için de kimliğini bir türlü çıkaramadık. Kaydı olamadığı için yeşil kartı da yok. Hastalandığında hastaneye götürüp doktorlara rica ederek, bazen para ödeyerek tedavisini yaptırıyoruz. İlaçları da hayırseverler alıyor" şeklinde konuştu.

Sağlıksız bir ortamda, çöp yığınları arasında tavuklarla birlikte yaşayan kimsesiz yaşlı adam, yetkilerden yardım bekliyor.