Türkiye - Rusya ortak hedefi

Başbakan Erdoğan ile görüşme yapan Rusya Başbakanı Putin Türkiye ile Rusya'nın, 4 yıl içindeki ortak hedefini açıkladı.

Türkiye - Rusya ortak hedefi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’daki resmi temasları çerçevesinde Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Başbakanlık’taki saat 13.10’da başlayan görüşme heyetlere verilen çalışma yemeğiyle birlikte yaklaşık 2.5 saat sürdü. Baş başa görüşmede, son 7 yıl içinde iki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda karşılıklı olarak geliştiğini belirten Erdoğan, “Askeri, ekonomik, siyasi, kültürel, her alanda ilişkiler çeşitlenmekte. Beni heyecanlandıran şey, taraflarda olumlu istikamette bir ilerleme olması” dedi. Erdoğan’ın gelecek 4 yıl içinde iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin yüz milyar dolarlık hedefi yakalayacağına inandığını söylemesi üzerine araya giren Putin, “5 yıl içinde” dedi.
OLUMLU OLMAYA BAŞLADI
Bunun üzerine Erdoğan, 4 yılı kastederek, “Onu yapacak iradeyi taraflarda görüyoruz. Küresel kriz ekonomiyi olumsuz etkiledi, ama olumluya dönmeye başladı. İnanıyorum ki yoğun çalışmayla bu durumu kısa zamanda toparlarız” ifadesini kullandı. Putin de konuşmasında, iki ülke ilişkilerinin son yıllarda giderek geliştiğini belirterek, “Maalesef küresel ekonomik kriz karşılıklı ekonomik ilişkilerimizi olumsuz etkiledi” dedi. Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacminin önceki yıl 35 milyar dolara ulaştığına dikkat çeken Putin, “Son dönemde bu oran yüzde 40 oranında düştü. Ancak Türkiye hâlâ Rusya Federasyonu’nun önemli ticaret ortaklarından biri. İki ülke arasında enerji alanında önemli işbirliği var” dedi. Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Medvedev tarafından kabulünde yaptığı konuşmada ise ‘’Rusya ile ilişkilerimiz son dönemde adeta zirveye çıktı. İlişki alanları farklılaşmaya başladı. Gerek siyasi, gerek kültürel, gerek ekonomik, tüm bu alanlarda artık işbirliğimiz var’’ dedi.
YAPABİLECEK ÇOK İŞİMİZ VAR
Dünyanın iki önemli aktörü olan Türkiye ve Rusya’nın ‘’yapabilecekleri çok işlerin’’ bulunduğunu söyleyen Erdoğan, kendisini en çok mutlu eden şeyin her iki tarafta da bu ilişkilerin geliştirilmesi yönündeki iradenin mevcudiyeti olduğunu kaydetti. Erdoğan, ‘’Tabii bu süreci çok hızlandırıyor. Gerek ikili, gerek bölgesel ilişkilerde inanıyorum ki, iki önemli aktör olarak yapabileceğimiz çok işler var. Enerji çok önemli işbirliği konumuz. Bu konuda örnek işbirliği mevcuttur’’ diye konuştu.
İDDİALI HEDEFLER KOYDUK
Medvedev de konuşmasında iki ülkenin önlerine ‘’gerçekten iddialı’’ hedefler koyduğunu belirterek, ‘’İlişkilerimiz çıkış ivmesinde ve bu ilişkilerin gerçekten stratejik ortaklık tarifine uyduğunu gösteriyor’’ dedi. Geçen yılın krize rağmen ikili ilişkiler açısından başarılı bir yıl olduğunu ifade eden Medvedev, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Türkiye ile Rusya arasında enerji alanında dev projeler bulunuyor. Bundan son derece mutluyuz. Geziniz sırasında enerji alanında daha da ileri adımlar atacağımız umuyorum. Olaylara bakış açımızdan benzerlik de bölgemizdeki mikro iklimi belirleyici rol oynuyor.’’
KÜRESEL BARIŞIN PEŞİNDEYİZ
Başbakan Erdoğan, Rusya’daki temasları çerçevesinde Moskova Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde ‘’Türk Dış Politikası’’ konulu konferans verdi. ‘’Biz bölgemizde nükleer silah istemiyoruz ama bir ülkeden nükleer silah istememe arzusu ortaya konulurken, aynı bölgede bir başka ülkede nükleer silah olursa bu adil bir yaklaşım tarzı olmaz’’ diyen Erdoğan, şöyle devam etti: “Eğer gücü elinde bulunduranlar adil yaklaşım tarzını ortaya koymazsa, o zaman dünya, haklı veya haksız ayırt edilmeden, güçlülerin egemen olduğu bir dünya olur. Biz küresel barışın peşindeyiz ve bunu temin etmek de hepimizin ortak gayretiyle olacaktır.”