Tasarruf cihazı aldatmacası

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), ''sözde elektrik tasarruf cihazları''nın tamamen bir aldatmacadan ibaret olduğunu belirterek, kamuoyunun kandırılmasının önlenmesi amacıyla Reklam Kurulu ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na başvuruda bulunacaklarını bildirdi.

  Odadan yapılan yazılı aç ; ıklamada , elektrik ü ; retiminin sunumunda yaratılan plansızlık ve verimsizliğin yol aç ; tığı yü ; ksek maliyetleri karşılaması istenen vatandaşlara ' ' enerji verimliliği ' ' kampanyaları ile ' ' ceplerini yakmayan fatura ' ' hayalleri kurdurulduğu belirtilerek , enerjinin verimli kullanılması ve gereksiz kullanımını ortadan kaldıracak tasarruf ö ; nlemlerinin bir yaşam biç ; imi haline gelmesi gerektiği vurgulandı .
Aç ; ıklamada , vatandaşların enerji alanında piyasa yö ; netiminin yarattığı zafiyetlerin bedelini ö ; dediklerinin farkında olması gerektiğine işaret edilerek , enerji tasarruf yö ; ntemleri ile bu bedelden kurtulamayacaklarını bilmeleri gerektiği belirtildi .
Binalarda yapılacak elektrik tasarrufu ile yü ; zde 20-40 daha az enerji tü ; ketimi mü ; mkü ; n olabilecekken , 2 yılda konutlar iç ; in birim elektrik fiyatlarına yapılan zammın yü ; zde 70 ' i aştığı ifade edilen aç ; ıklamada , yani vatandaşların yapacakları tasarrufla , piyasacı enerji yö ; netiminin yol aç ; tığı zamlardan kurtulmasına imkan olmadığı kaydedildi .
Aç ; ıklamada , enerji tasarrufu sağlayan cihazlar piyasasının ' ' tasarruf tacirleriyle ' ' dolduğuna dikkat ç ; ekilerek , bu alanda tam bir bilgi kirliliği yaratıldığı ifade edildi .
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı başta olmak ü ; zere yetkili kurumların bu konularda vatandaşları uyardığı dile getirilen aç ; ıklamada , bilime , mü ; hendisliğe ve tekniğe aykırı iddialarda bulunan şirketlerle ilgili işlem yapıldığına ilişkin herhangi bir bilginin kamuoyuna aç ; ıklanmadığı kaydedildi .
Aç ; ıklamada , Elektrik Mü ; hendisleri Odası ' nın , kamu yararını gö ; zeterek , elektrik kullanımını azaltmadan faturaları azalttığını iddia eden aletleri laboratuvar ortamında incelettirerek bir rapor hazırladığı belirtilerek , ' ' Adı geç ; en ' sö ; zde elektrik tasarruf cihazları ' tamamen bir aldatmacadan ibarettir ' ' denildi .
' ' BU CİHAZLAR İLAVE AKTİF ENERJİ TÜ ; KETİMİNE SEBEP OLUYOR ' '

Bü ; yü ; k işletmelerde zorunlu olan kompanzasyon işleminin , elektrik akımının iş gö ; rmeyen gü ; cü ; olarak tanımlanabilecek ' ' reaktif enerji ' ' nin sisteme geri verilerek , toplam elektrik ü ; retiminde yaratacağı gereksiz artış etkisini ö ; nlemeye yö ; nelik olduğu ifade edilen aç ; ıklamada , ö ; ncelikle , mevcut mevzuata gö ; re ' ' mesken abonelerine , tek fazla beslenen abonelere , bağlantı gü ; cü ; 9 kilovata kadar olan abonelere ' ' reaktif enerji tarifesi uygulanmadığı belirtildi .
Aç ; ıklamada , yani bu abonelerin kompanzasyon yapmalarına gerek duyulmadığı , bu nedenle de bu sayaç ; ların reaktif enerji kaydetmedikleri bildirilerek , elektrik tasarruf cihazı adı altında satışa sunulan bu tü ; r aletlerin zaten kayda girmeyen bu reaktif enerjiye yö ; nelik kü ; ç ; ü ; k kompanzasyon aletleri olduğu kaydedildi .