Kilo vereyim derken almayın

Meyve diyeti doğru uygulanmadığında; yani tek başına ve fazla tüketildiğinde, fazla kilo alımına neden olabiliyor.

  Meyve diyeti kilo vermek ve formumuzu korumak iç ; in en ç ; ok ö ; nerilen diyet tü ; rlerinden biridir . Fakat her diyette olduğu gibi meyve diyetinde de yanlış uygulamalar sö ; z konusu olduğunda hem sağlık problemleri doğabilir , hem de daha fazla kilo bile alınabilir . İşte meyve diyeti uygularken dikkat etmemiz gerekenler&hellip ;

Ö ; NCELİKLE MEYVELERİN FAYDALARI&hellip ;
Meyveler kanser yapıcı ve ilerletici maddelerin oluşumunu engeller . Aynı zamanda iyi birer vitamin , mineral ve enerji kaynağıdırlar . Bü ; yü ; me ve gelişmeye yardım eder , hü ; cre yenilenmesini ve doku onarımını sağlarlar . Ayrıca meyveler yü ; ksek miktarda posa ( lif ) iç ; ermesi sebebiyle bağırsakların dü ; zenli ç ; alışmasında ve kolesterol seviyesinin kontrolü ; nde bü ; yü ; k rol oynamaktadır .

Aynı zamanda iç ; eriğindeki yü ; ksek posa sayesinde kişilerde doygunluk hissi yaratır . Yani kişi uzun sü ; re aç ; lık hissetmeyeceğinden aralarda yaptığı atıştırmalar azalır ve bir sonraki ana ö ; ğü ; nde fazladan besin tü ; ketimi engellenmiş olur . Bu bağlamda ; obezitenin diyet tedavisinde de yü ; ksek posa iç ; eren meyve ve sebzelerin rolü ; bü ; yü ; ktü ; r . Posa iç ; eriği yü ; ksek olan meyveleri ö ; rneklendirecek olursak ; kabuklu armut , kabuklu elma , kayısı , muz , portakal ve kuru meyveler en posalı olanlardır .

MEYVEYİ FAZLA TÜ ; KETTİĞİNİZDE FAZLA KİLO ALABİLİRSİNİZ
Unutulmaması gereken bir nokta ; meyvenin yeterli miktarlarda tü ; ketilmesi gerektiğidir . Memorial Ataşehir Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bö ; lü ; mü ; ' nden Dyt . Şefika Aydın &ldquo ; Meyveler , gereksinimden fazla tü ; ketildiğinde fazladan enerji alımına sebep olacağından kilo kontrolü ; ne ters etki yaratabilir&rdquo ; diyor . Ç ; ü ; nkü ; basit karbonhidrat iç ; eren besinlerdir . İç ; inde fruktoz denilen meyve şekeri vardır . Meyveler fazla yendiğinde , fazla kalori alınmasına neden olunur . Bu fazla kalori de kilo olarak geri dö ; ner . Bu yü ; zden meyve tü ; ketiminde porsiyon kontrolü ; ne dikkat edilmelidir . Bir kişinin bir gü ; nde yemesi gereken meyve miktarı , ü ; ç ; -beş porsiyon arasında değişir .

Bunu değiştiren faktö ; r kişinin yaşı , cinsiyeti ve alması gereken kalori ile ilgilidir . Bu porsiyon miktarını gü ; n iç ; ine dikkatlice dağıtmak gerekir . Ç ; ocuklarda ve bü ; yü ; me ç ; ağında meyve gü ; nde en az 3 porsiyon alınması gerekir . 1 porsiyonu gö ; steren ö ; rnek miktar ; 1 kü ; ç ; ü ; k boy elma , armut , şeftali veya 1 ç ; ay bardağı kiraz , erik veya ç ; ilektir . Karpuz kavunun 1 porsiyonu 2 parmak kalınlığında hilal şeklinde kesilmiş 1 ince dilim miktarıdır . Yetişkinlerde 2-3 porsiyon alımı yeterlidir .

MEYVE HANGİ Ö ; ĞÜ ; NLERDE TÜ ; KETİLMELİDİR?
Metabolizmamızın dü ; zenli ç ; alışması iç ; in ilk başta meyvenin ara ö ; ğü ; nlerde tü ; ketilmesi ö ; nerilir . Ayrıca kalorisi dü ; şü ; k tok tutucu , tü ; ketimi kolay ve bulunabilirdir . Ana ö ; ğü ; n olarak tü ; ketilmesinde sakınca yoktur . Yemekle beraber tü ; ketilince yağlandırmaz .

ANA Ö ; ĞÜ ; NDE MEYVENİN YANINA MUTLAKA PROTEİNLİ GIDA!
Etli yemeklerin yanında bol sebze meyve yemek bazı ç ; alışmalarda etin kolesterolü ; yü ; kseltici etkisini azalttığı ü ; zerine bazı ç ; alışmalar vardır . Yine yumurta tü ; ketiminde de yanında meyve yemek veya suyunu iç ; mek ya da menemen gibi sebzelerle pişirmenin de kolesterol aç ; ısından daha koruyucudur . Dyt . Şefika Aydın meyvenin proteinli gıdalarla tü ; ketildiğinde daha uzun sü ; re tok kalmayı sağladığını ve insü ; lin dengesinin korunduğunu belirtiyor . Ö ; rneğin karpuz , peynir , ekmek tü ; ketimi sağlıksız değildir . Sadece miktar aç ; ısından ç ; ok aşmamak gerekir . 1 kase yoğurt + meyve salatası +ekmek hafif olması aç ; ısından ö ; ğü ; n olarak alınabilir . Sakıncalı olan bunu hem kahvaltı hem ö ; ğle hem de akşam yemeği olarak aynı yapmaktır .
Bilinen ve birç ; ok kişi tarafından uygulanan en bü ; yü ; k yanlış ö ; ğü ; nde tek başına meyve tü ; ketmektir . Yani sabahtan akşama kadar kiraz ya da karpuz yemek yanlıştır .

Ö ; ZELLİKLE BAZI MEYVELER Ç ; OK Ç ; ABUK ACIKTIRIR
Meyveler iç ; eriğindeki karbonhidratın tü ; rü ; basit olması sebebi ile daha bilinç ; li tü ; ketilmelidir . Ç ; ü ; nkü ; basit şeker iç ; eren besinler kan şekerini hızla yü ; kseltip hızla dü ; şü ; ren etkiye sahiptir . Bu bağlamda meyvelerin glisemik indeksi gö ; z ö ; nü ; nde bulundurulmalı . Ö ; rneğin incir , muz , karpuz , kavun ve ü ; zü ; mü ; n glisemik indeksi diğerlerine oranla daha yü ; ksektir ve daha ç ; abuk acıktırırlar . Elma , armut ve şeftali gibi meyveler ise glisemik indeksi dü ; şü ; k olanlarıdır .
Glisemik indeksi yü ; ksek olan meyvelerin tü ; ketilmesi yasak değildir ama miktarını iyi ayarlamak gerekir .
Meyvelerin sağlığa olumlu katkılarının yanında aslında tü ; ketimi ile ilgili bu tip yanlışları yapmamak gerekmektedir . Sıklığını ve miktarını doğru ayarladığımız sü ; reç ; te vü ; cuda olumlu getirileri vardır .