Westerwelle'nin ziyaretinin yansıması

Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle Türkiye'ye AB üyeliği konusunda umut veriyor ve bu şekilde koalisyon ortaklarını karşısına alıyor.

  Guido Westerwelle ' nin kullanmayı sevdiği yeni bir kavram var : ' Ahde Vefa ' . Alman Bakan , iki gü ; n sü ; recek olan Tü ; rkiye ' ye ilk ziyaretinde anlaşmalara bağlı kalınması gerektiğine dair gü ; vence verdi . Bunu , Tü ; rk mevkidaşı Ahmet Davutoğlu ' na , kendilerine hitaben yarım saat konuşma yapmasına olanak sağlanan 200 Tü ; rk Bü ; yü ; kelç ; isine , gazetecilere ve Başbakan Erdoğan ' a sö ; yledi .

Herkesin bildiği bir şeymiş gibi ç ; ağrışım yapan bu sö ; zler gerç ; ekte , liberal Bakanın ü ; lkesindeki Birlik Partili koalisyon ortağına yö ; nelik gizli bir saldırıydı . Zira Westerwelle ' nin yola ç ; ıkmasından hemen ö ; nce CSU , 2005 yılında kararlaştırılan Tü ; rkiye ile AB ' ye katılım mü ; zakerelerine son verilmesi iç ; in gü ; rü ; ltü ; koparmıştı . Bavyera ' da , Ankara iç ; in ayrıcalıklı ortaklıktan fazlasının mü ; mkü ; n olmadığı dile getirildi .

Westerwelle , kendisine eşlik edecek bundan daha iyi bir mü ; zik isteyemezdi . Zira bu durum kendisinin şimdi inadına Tü ; rklerin dostu olarak algılanmasını sağladı . Mecliste CSU ' nun iki katı milletvekiline sahip bir partinin lideri olmanın verdiği ö ; z gü ; venle her yerde aynı sö ; zleri tekrarlayan Westerwelle , Tü ; rklere bu şekilde FDP ' den dostane bir rü ; zgar estiği hissini verdi .

Tü ; rkiye ' de ise neredeyse şaşkınlıkla , Merkel ' in ' ayrıcalıklı ortaklık ' vizyonundan artık vazgeç ; tiği mi soruluyor . Westerwelle , ' Federal Almanya Hü ; kü ; meti adına konuşuyorum . ' diye kü ; kreyerek , ' Burada kısa pantolonlu bir turist olarak değil , Alman Dışişleri Bakanı olarak bulunuyorum . ' diye ekledi . Birlik Partilerinden bir ganimet koparmışç ; asına Ankara ' da koalisyon anlaşmasındaki ifadelere atıfta bulunan Westerwelle , sonra da katılım mü ; zakerelerinin devam etmesi iç ; in bizzat girişimde bulunduğunu sö ; yleyerek kendisini ö ; vdü ; .

Tabii ki Westerwelle , alışılmiş uyarılara da bağlı kaldı . Tü ; rk hü ; kü ; metinden Kıbrıs ihtilafında uzlaşıya hazır olmasını talep ederek Ankara Protokolü ; uyarınca liman ve havaalanlarını Kıbrıs ' a aç ; masını istedi . Westerwelle , hem Tü ; rkiye hem de AB ' nin daha yapacak ç ; ok ev ö ; devi olduğunu sö ; yledi .

Ancak Bakan iç ; in bunlardan ç ; ok daha ö ; nemli olan , Tü ; rkiye ' nin yeni tablosunu ' stratejik anahtar ' olarak ç ; izmesiydi . Buna , Ermenistan hü ; kü ; meti , Orta Doğu ve Kafkaslar ile ara buluculuk girişimleri , Afganistan ' da ve İran ' la nü ; kleer anlaşmazlıktaki rolü ; de dahil . ' Tü ; rkiye komşuları iç ; in bö ; lgede sadece bir istikrar unsuru değil , aynı zamanda bir istikrar ihracatç ; ısıdır . ' diyen Westerwelle , Davutoğlu ile birlikte Alman-Tü ; rk iş birliğini tü ; m kü ; resel meselelerde derinleştirmesi ö ; ngö ; rü ; len bir ' stratejik diyalog ' kararlaştırdı .

Ayrıca Westerwelle , Bakanlığına Tü ; rkiye ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi talimatı verdi . Daha bugü ; nden Almanya , Tü ; rkiye ' nin en bü ; yü ; k ticari ortağı . Buna rağmen , hızla gerç ; ekleşen ekonomik bü ; yü ; menin ardından bu ü ; lkenin Almanya iç ; in hala ihracat aç ; ısından bü ; yü ; k fırsatlar sunduğunu sö ; yleyen Westerwelle , Tü ; rkiye ' nin bu nedenle Batılılaşma yö ; nü ; nde gelişmeye devam etmesi gerektiğini sö ; yledi .

Westerwelle ' nin en geç ; , 2006 ' dan bu yana gerç ; ekleşen ilk ikili ziyaretten sonra Tü ; rkiye ' deki Alman umut taşıyıcısı olması bekleniyor . Mevkidaşı Davutoğlu da kendisiyle o denli uzun ilgilendi . İkili , dö ; rt saat boyunca Afganistan ' dan İran ' a ve Almanya ' daki Tü ; rklerin durumuna varıncaya kadar birç ; ok konuyu ele aldı . Bu arada koalisyon iç ; inde endişe duyulmaya başlandı . CSU Genel Sekreteri Alexander Dobrindt , ' Westerwelle ' ye sadece , yine gizli anlaşmalar yapmaması tavsiyesinde bulunabilirim ki sonunda yine kırık camları toplamak zorunda kalmayalım . Tü ; rkiye ' nin AB ' ye katılımı Avrupa iç ; in iyi olmaz . ' uyarısında bulundu .

N-TVhaber kanalı :

Tü ; rk Başbakan Erdoğan , Alman Dışişleri Bakanı Westerwelle ' nin Tü ; rkiye ' nin Tam Ü ; ye Olmadan Birliğe Bağlanması Yö ; nü ; ndeki Ö ; nerileri Geri Ç ; evirdi

Tü ; rk medyasında yer alan haberlere gö ; re , Recep Tayyip Erdoğan ' ın , Westerwelle ile Ankara ' da yaptığı gö ; rü ; şmede , ü ; lkesinin yarım ü ; yelikle yetinmeyeceğini sö ; ylediği belirtildi . Erdoğan ' a gö ; re Tü ; rkiye bir ü ; ye olarak Avrupa ' ya yü ; k getirmeyecek , aksine Avrupa ' nın yü ; kü ; nü ; ü ; stlenecek . Hü ; kû ; met lideri Avrupa Birliği ' ne ü ; ye ü ; lkelerde yaşayan Tü ; rklerin , yaşadıkları yerlere uyum sağlaması gerektiği yö ; nü ; nde vurguda bulundu . Ancak Erdoğan asimilasyona da karşı olduğunu belirtti .

Haberlere gö ; re , Westerwelle , Erdoğan ile gö ; rü ; şmesinde , koalisyon ortaklarının Berlin koalisyon anlaşmasında Tü ; rkiye ' nin AB ' ye katılım mü ; zakerelerinin devam etmesini taahhü ; t ettiklerine dikkati ç ; ekti . Westerwelle , hü ; kû ; met ortakları arasında yapılan koalisyon sö ; zleşmesinde imtiyazlı ortaklıktan sö ; z edilmediğini sö ; yledi .

Programda , Ankara ' da yapılan siyasi gö ; rü ; şmelerin ardından Westerwelle ' nin İstanbul ' a gitmesi ö ; ngö ; rü ; lü ; yor . Westerwelle , İstanbul ' da Ortodoks Patrik Bartholomeos ile buluşmak istiyor . Westerwelle akşam saatlerinde Tü ; rkiye ve Kö ; rfez bö ; lgesini kapsayan altı gü ; nlü ; k gezisinin ikinci durağı olan Suudi Arabistan ' a geç ; ecek .

Almanya ' da Tü ; rkiye Tartışması

Bu arada Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Ö ; zdemir , CSU partisini Tü ; rkiye ' nin AB ü ; yeliğine yö ; nelik takındığı karşıt tutumdan dolayı sert bir şekilde eleştirdi . Tü ; rkiye ile yü ; rü ; tü ; len mü ; zakerelere son verilmesi yö ; nü ; ndeki taleplerin aç ; ıklanamaz olduğunu sö ; ylü ; yor . Bavyeralı taşra politikacılarının Alman dış politikasını belirlememesi gerektiği belirtiliyor . Ö ; zdemir , Hamburger Abendblatt gazetesine , CSU ' nun Avrupa politikasını ilgilendiren konuları , bu konuyu daha iyi bilenlere ve daha az zarar verecek kişilere bırakması gerektiğini sö ; yledi .

Avrupalılar , Tü ; rkiye ile ü ; yelik mü ; zakerelerini , Tü ; rkiye ' nin AB ' ye tam ü ; ye olması hedefiyle yü ; rü ; tü ; yorlar , tabii Tü ; rkiye gerekli koşulları karşılarsa . Ö ; zdemir , ' Tabii bunun olması zaman alacak . AB , reform sü ; recinde Tü ; rkiye ' yi desteklemeli ve CSU gibi kö ; stek olmamalı . ' diyor . Cem Ö ; zdemir , Tü ; rkiye ' nin ü ; ye olacağına dair inancını sü ; rdü ; rü ; yor .

Frankfurter Allgemeine Zeitung :

Reformlara Ö ; vgü ; . . . CSU ' dan Dışişleri Bakanına Uyarı

Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ' nin ( FDP ) perşembe gü ; nü ; Tü ; rkiye ' ye yaptığı ilk ziyaretle bağlantılı olarak Tü ; rkiye ' nin AB ' ye katılım mü ; zakerelerinin nasıl devam edeceği konusu Siyah-Sarı koalisyonda tartışılacak . Westerwelle , Ankara ' da erken davranarak ev sahibine olası AB ü ; yeliği iç ; in ' adil mü ; zakereler ' sö ; zü ; verirken CSU da bu arada taviz verilmemesi uyarısında bulundu . Westerwelle ' nin Tü ; rkiye ' nin AB yolunda ilerleme kaydettiğini sö ; ylemesi , CSU tarafından eleştirildi . Eş zamanlı olarak CDU da CSU ' yu uyararak Tü ; rkiye ' nin AB ü ; yeliğine tamamen karşı ç ; ıkılmasının koalisyon anlaşmasıyla uyuşmadığına işaret edildi .

Ankara ' da Tü ; rkiye Dışişleri Bakanlığının Bü ; yü ; kelç ; iler Konferansında yaptığı konuşmada , ' Adil mü ; zakereler ve gü ; venilir bir mü ; zakere ortağı Tü ; rkiye ' nin hakkıdır . ' diyen Westerwelle , Tü ; rkiye ' nin bugü ; ne kadar yaptıklarına saygı duyduğunu ve ö ; zellikle takdir ettiğini belirterek reformlara devam edilmesi iç ; in cesaretlendirmek istediğini sö ; yledi . Tü ; rk mevkidaşı Ahmet Davutoğlu da kendisine Tü ; rkiye ' nin AB iç ; in gerekli tü ; m reformları yerine getireceğini sö ; yleyerek karşılık verdi . Westerwelle , FDP ile Birlik Partileri arasında yapılan koalisyon anlaşmasında ü ; yelik sü ; recinin ucu aç ; ık olarak tanımlandığını ve ' otomatizm olmadığını ' da sö ; yledi .

CSU Genel Sekreteri Alexander Dobrindt ise Federal Meclis Eyalet Grubunun Wildbad Kreuth ' da yapılacak toplantı ö ; ncesinde , Dışişleri Bakanını Tü ; rkiye ' de de ' tıpkı Polonya ' da olduğu gibi gizli anlaşmalar ' yapmaması konusunda uyararak Westerwelle ' nin Polonya ' dan geri dö ; nü ; şü ; sonrasında koalisyonun ' haftalar boyunca kırık camları toplamak zorunda kaldığını ' sö ; yledi . CSU , Weildbad Kreuth ' da katılım mü ; zakerelerine son verilerek bunun yerine Tü ; rkiye ' ye ayrıcalıklı ortaklık ö ; nerilmesini talep etmişti . Bu gö ; rü ; ş Birlik Partileri Federal Meclis Dış Politika Sö ; zcü ; sü ; Philipp Missfeld tarafından da paylaşılıyor . Gazetemize yaptığı aç ; ıklamada , ' Tü ; rkiye tam ü ; yeliğe uygun değildir . ' diyen Missfelder , Westerwelle ' den farklı olarak Tü ; rkiye ' de reforlarda ilerleme kaydedildiği gö ; rü ; şü ; nü ; paylaşmıyor . Missfelder ' e gö ; re , ö ; rneğin basın ö ; zgü ; rlü ; ğü ; gibi pek ç ; ok alanda geri adım atılmış bulunuluyor .

Federal Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz ( CDU ) ise Westwerwelle ' yi savundu . Tü ; rkiye ' de , ' Koalisyon anlaşmasından sapmadığı sü ; rece , ucu aç ; ık mü ; zakerelere bağlı kalınması doğrudur . ' diyen Polenz , Westerwelle ' nin bu şekilde , Polonya ' da davrandığından farklı olarak ' hü ; kû ; metin tamamının ' ç ; ıkarını temsil ettiğini sö ; yledi . Polenz , CSU adresine de ' Tü ; rkiye ' ye ilişkin tutumları koalisyon anlaşmasında dayanak bulmuyor . ' mesajını gö ; nderdi .

Wiesbadener Kurier :

Dışişleri Bakanı Westerwelle Tü ; rkiye ' de . . . AB Ü ; yelik Konusunun Ucu Aç ; ık

Tü ; rkiye , Almanya ' nın sarı-siyah koalisyon sö ; zleşmesi hakkında şimdiye kadar pek fazla bilgi sahibi değildi . Ancak bu durum Guido Westerwelle ' nin Tü ; rkiye ziyaretiyle değişti . Dışişleri Bakanı bu ziyarette , sö ; z konusu sö ; zleşmenin iç ; eriğinden ayrıntılı bir şekilde bahsetti . Hü ; r Demokrat Partisi lideri bö ; ylece , birlik partilerinde giderek artan direnişe rağmen , Berlin ' de , Tü ; rkiye ' nin AB ü ; yeliği ile ilgili henü ; z bir karar ç ; ıkmadığını vurguladı .

Almanları ve Tü ; rkleri birbirine bağlayan ö ; zel bir ilişki var . Bu bağ sadece Almanya ' da yaklaşık 2 , 7 milyon Tü ; rk ' ü ; n yaşamasından ya da sıkı ekonomik ilişkilerden kaynaklanmıyor . Ç ; ü ; nkü ; Tü ; rkiye artık dış siyaset sahnesinde de giderek gü ; ç ; lenen bir rol ü ; stleniyor .

Ç ; ok Fazla İlerleme Kaydedilemiyor

NATO ve G-20 iç ; inde yer alan Tü ; rkiye ayrıca BM Gü ; venlik Konseyinde de geç ; ici ü ; ye . Westerwelle , ' stratejik diyalog ' dan yana olduğunu vurgulayıp gü ; lü ; msediğinde , bu , milli değerlerine bağlı Tü ; rklerin hoşuna gidiyor . Westerwelle : ' Tü ; rkiye , dü ; nyadaki birç ; ok sorunun ç ; ö ; zü ; mü ; nde kilit bir ü ; lke . ' Ancak AB ' ye ü ; yelik mü ; zakerelerinde ilerleme kaydedemiyor . Mü ; zakereler neredeyse beş yıldır devam ediyor ve bu uzun sü ; reç ; iki tarafta bir bıkkınlığa neden oldu . Tü ; rkiye ' de yapılan bir araştırmaya gö ; re , artık sadece iki kişiden biri AB mü ; zakerelerinin sü ; rmesinden yana . Ayrıca bu insanlar Almanya , Fransa ve diğer ü ; lkelerin de Tü ; rkiye ' yi hâ ; lâ ; ü ; ye olarak isteyip istemediğinden artık emin değil .

Westerwelle , Tü ; rkiye ' de ü ; st dü ; zey diplomatlarla yaptığı gö ; rü ; şmeleri sadece Tü ; rkiye ' yi reformlarla ilgili ü ; mitlendirmek iç ; in değil , Berlin Koalisyon Sö ; zleşmesinin 5440 ' ıncı maddesini okumak iç ; in de bir fırsat olarak değerlendirdi . Westerwelle , ' Genişleme mü ; zakereleri ucu aç ; ık bir şekilde yü ; rü ; tü ; lü ; yor . ' dedi . Sö ; zleşmenin 5446 ' ıncı maddesine vurgu yapan Westerwelle , ' Almanya ' nın , Tü ; rkiye ile olan ilişkilerin pekiştirilmesi ve Tü ; rkiye ' nin AB ' ye bağlanması konusunda yoğun menfaati var . ' dedi .

Ancak bir sonraki maddeyi diplomatik bir dille atladı . Ç ; ü ; nkü ; Birlik Partileri ve Hü ; r Demokratlar bu maddeye , Tü ; rkiye ' nin tam ü ; yeliğinin geç ; ekleşmemesi halinde neler planladıklarını ç ; oktan yazmışlardı . Bö ; yle bir durumda , Başbakan Angela Merkel ' in de istediği gibi Tü ; rkiye ' ye ' imtiyazlı ortaklık ' teklif edilecek .

Alman Sosyal Birlik Partisinin ( CSU ) dü ; n Wildbad Kreuth ' da dü ; zenlenen geleneksel parti kongresinde , Tü ; rkiye ' nin , tam ü ; yelik iç ; in daha ç ; ok yol alması gerektiği vurgulandı . Hatta mü ; zakerelerin pek yakında durdurulacağına dair spekü ; lasyonlar bile yapıldı .

Ankara ' da kafaları karıştıran sorulardan biri de basın mensuplarından geldi . Westerwelle ' ye , Almanya ' daki hü ; kû ; met adına rahatlıkla konuşup konuşamadığı sorulduğunda , ' Burada kısa pantolonlu bir turist olarak bulunmuyorum , Almanya Dışişleri Bakanıyım . Sö ; zlerimin arkasındayım . Ayrıca daha şimdiden bu konular hakkında karar vermek iç ; in bir neden de yok . Bu konuyu sadece kendi iç ; imizde tartıştık , dış politikayla hiç ; bir ilgisi yok . ' dedi .

Frankfurter Neue Presse :

Koalisyonun Yeni Bir Başlangıç ; Uğruna Verdiği Tü ; m Ç ; abalara Rağmen Ortam Daha da Kö ; tü ; leşti . Tü ; rkiye ' nin AB Ü ; yeliği ile İlgili Tartışma Yeniden Alevlendi

Koalisyonun sorunları bü ; yü ; yor ve bü ; yü ; yor . CDU ' lu İç ; Politikacı Bosbach , ç ; oğu kişinin sadece dü ; şü ; nmekle kaldığı şeyleri aç ; ıkç ; a ifade ediyor ; parti liderleri Merkel ( CDU ) , Westerwelle ( FDP ) ve Seehofer ( CSU ) arasında 17 Ocakta gerç ; ekleştirilecek toplantı bir ' kriz gö ; rü ; şmesi . ' Başbakan bu tartışmaya bir an ö ; nce son vermek istiyor . Hü ; kû ; met Sö ; zcü ; sü ; Steegmans , ' Başbakan Koalisyonun ç ; alışmalarını iyi olarak değerlendiriyor . ' diyor . Ayrıca parti liderlerinin sö ; z konusu bu gö ; rü ; şmesinin ' dü ; nyanın en normal şeyi olduğunu ' sö ; ylü ; yor .

Ama ö ; yle gö ; rü ; nü ; yor ki bu gö ; rü ; şme ö ; yle ç ; ok da rahat geç ; meyecek . Ç ; ok sayıdaki soruna bir de Tü ; rkiye ' nin AB ü ; yeliğiyle ilgili tartışma eklenecek . Sö ; z konusu tartışma ö ; zellikle Westerwelle ' nin Ankara ve İstanbul ' daki ilk ziyareti sırasında yeniden alevlendi . Eskiden dışişleri bakanlarının yurt dışına yaptıkları resmî ; ziyaretlerde eleştirilerden uzak tutulması â ; dettendi . Gerç ; i muhalefet kanadı buna uyuyor ama Koalisyon ortakları uymuyor . CSU da Wildbad Kreuth konusunda duyduğu rahatsızlıkları dile getirdi ki bu da Westerwelle ' nin ç ; evresinde ' hakaret ' olarak değerlendirildi .

CSU Genel Sekreteri Dobrindt , FDP liderini , gereksiz vaatlerde bulunmaması konusunda uyararak ' Tü ; rkiye ' nin tam ü ; yeliğinin mü ; mkü ; n olmadığı inancına sahibiz . ' aç ; ıklamasında bulundu . Yeni CSU Eyalet Grubu Başkanı Friedrich ise ' Burada ç ; ö ; zü ; lmesi gereken bir sorun yok . Bu bizim gö ; rü ; şü ; mü ; z . Tü ; rkiye , Bavyeralıların gö ; rü ; şü ; ne gö ; re , ü ; yelik iç ; in gerekli temel koşullardan daha ç ; ok uzakta . ' aç ; ıklamasında bulundu .

Westerwelle ise Tü ; rkleri , AB ü ; yeliğiyle ilgili hiç ; bir şekilde karar verilmediğine inandırmaya ç ; alıştı . Bu , Koalisyon anlaşmasında katılım mü ; zakerelerinin ' ucu aç ; ık ' şekillendirilmesi gerektiği yazsa da hiç ; de kolay bir gö ; rev değil . Merkel birç ; ok kez ' imtiyazlı ortaklıktan ' yana aç ; ıklamalarda bulundu . Westerwelle resmî ; olarak Almanya ' da yaşanan tartışmalara değinmeyerek ' Bunun dış politikayla herhangi bir ilgisi yoktur . Sö ; z konusu olan Almanyadır , bizim ç ; ıkarlarımızdır . Bö ; yle bir durumda kendi partilerimiz yerine Almanya dü ; şü ; nü ; lmeli . ' diye konuştu .