Polisin yeni gözdesi 'plastik mermi atar tabanca'

Toplumsal olaylara jop ve gazla müdahale eden polis eleştiri konusu olunca 'plastik mermi atar tabanca' kullanılmaya başladı.

Polisin yeni gözdesi 'plastik mermi atar tabanca'
  Tü ; rkiye ' de ilk defa iki yıl ö ; nce kullanılmaya başlanan Amerikan yapımı ve hava basıncı ile ç ; alışan FN 303 model ' plastik mermi atar ' silahlar , toplumsal olayların yoğun yaşandığı 30 ilin ç ; evik kuvvet ekiplerine gö ; nderildi .

Emniyet Genel Mü ; dü ; rlü ; ğü ; ' nü ; n tanesini yaklaşık 2 bin Dolar ' dan satın aldığı ' FN 303 ' tü ; feklerini , Ankara , İstanbul , Diyarbakır , Batman , Hakkari , Adana , Mersin ve Van ' ın da aralarında bulunduğu birç ; ok il kullanmaya başladı . Emniyet Genel Mü ; dü ; rlü ; ğü ; , bu silahı yakın zamanda tü ; m il emniyet mü ; dü ; rlü ; klerinde yaygınlaştırmayı planlıyor .

100 metre menzile sahip ve 50 metre tesirli mesafesi olan silahın mermisi aynı zamanda boya maddesi de iç ; eriyor . Boya ö ; zelliği gö ; zaltı konusunda polisin elini de gü ; ç ; lendiriyor . Kullanım esnasında yü ; z ö ; zellikle de gö ; z ç ; evresine dikkat edilmesi gerekiyor . Ç ; evik Kuvvet polislerine verilen tü ; fekler ile hem biber gazı hem de boyalı plastik mermi atılabiliyor .

Mermi vü ; cuda ç ; arpınca patlayarak dağılıyor . Ancak , iç ; inde ç ; ekirdek olmadığı iç ; in kişiye zarar vermiyor . Fakat mermi baş , gö ; z ve kulak gibi hassas organlara isabet ettiği zaman ağır yaralanmalara yol aç ; abiliyor . Silahın ö ; ldü ; rü ; cü ; etkisi yok . İsabet mesafesine gö ; re vü ; cutta geç ; ici morluk ve yaralanma meydana getirebiliyor . Gerek iç ; hukuk , gerekse Tü ; rkiye ' nin de taraf olduğu uluslararası anlaşmaların iç ; tihatlarından dolayı kendisine yasal zemin bulan bu silahın tek olumsuz yö ; nü ; ise fiyatının biraz pahalı olması .

Konuya ilişkin Ç ; ağın Polisi Dergisi ' nin ocak sayısında ' Toplumsal Olaylara Mü ; dahele Ü ; zerine ' başlıklı bir yazı kaleme alan Dü ; zce Emniyet Mü ; dü ; rlü ; ğü ; ' nden Cengiz Ç ; akıltepe , kelepç ; enin bir tedbir , silahın ise polise yetki veren kanunlarda belirtilen ö ; zel şartlı kullanımının olduğu dü ; şü ; nü ; ldü ; ğü ; nde mü ; dahalede geriye cop ve gazın kaldığını ifade etti .

Gaz kullanımının her zaman hedef kitleye yö ; nelik olmadığını anlatan Ç ; akıltepe , bazen gazlı mü ; dahale esnasında gö ; stericilerin yanı sıra masum vatandaşların da gaza maruz kaldığını hatırlattı .

Bu durumun polis-halk ilişkilerini zedelediğine dikkat ç ; eken Ç ; akıltepe , gazlı mü ; dahalede rü ; zgarın yö ; nü ; ve şiddeti , gazı kullanacak personelin eğitimli olması , kullanıldığı yere ve kitleye gö ; re gazın dozajının tespit edilmesi gibi kriterlerin toplumsal olaylarda gaz kullanmayı etkin olmaktan ç ; ıkardığını dile getirdi .

Ç ; akıltepe , şö ; yle devam etti : ' Plastik mermi atar silahlar kullanılmalı . Dü ; nyada bu veya benzerlerinin 150 kadar ü ; lkede kullanıldığı silahın yaygınlaşması ile birlikte yü ; zlerce polisin yerine gö ; re de panzerin yapamadığını bu silaha sahip bir tim robokop polisinin yapabileceğinden dolayı hem illegal toplumsal olaylara karşı etkin mü ; dahale edilebilecek , hem de polis , gö ; stericilerden gelen taşı tekrar gö ; stericilere atma basitliğine ve ç ; aresizliğine dü ; şmemiş olacaktır . Silahın yaygınlaşmasında da nihai hedef her motorize ekibe bir silah dü ; şmesi şeklinde olmalıdır . Zira silahın , yalnızca toplumsal olay değil asayişe mü ; essir pek ç ; ok olayda da kullanılabilme ö ; zelliğine paralel olarak , polis ateşli silahını sadece ve sadece gerektiği yerde kullanacağından dolayı ateşli silah kullanımının yerindeliği konusundaki soruşturmalarla daha az karşılaşacaktır . Silah polisiye olayların haricinde İnfaz Koruma Memurlarının da cezaevlerinde ' hü ; cre kontrolü ; ' konusunda ellerinde bulunması gereken bir envanter olarak halen Amerika ve Avrupa ' nın pek ç ; ok ü ; lkesinde talimatlara direnen mahkumun itaat aracı olarak kullanılmaktadır . Gerek bireysel bazda iç ; hukuk ve gerekse ü ; lke bazında uluslararası arena ve bunun paralelinde ve ö ; zelinde de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde , polisimizin elini ciddi anlamda kuvvetlendirecek bu ç ; ok fonksiyonlu silahın kullanımının yaygınlaştırılmasının elzem olduğu gö ; rü ; lmektedir . '