Bu dava Kıbrıs Rum kesimini korkutuyor

KKTC vatandaşı Nezire Sofi'nin Güney'de kalan mallarını almak için 2004 yılında açtığı dava AİHM'de 18 Ocak 2010'da görülecek.

Kıbrıs'taki mülkiyet sorunu bir Türk'ün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne açtığı davanın kabulüyle yeni bir boyut kazandı.

KKTC vatandaşı Nezire Sofi'nin Güney'de kalan mallarını almak için 2004 yılında açtığı dava AİHM'de 18 Ocak 2010'da görülecek. Davanın mahkemenin gündemine gitmesi Rumları tedirgin etti. Rum yönetimi, Türklerin taşınmaz malları konusunda AİHM'ye başvurularında artış olabileceği endişesiyle Sofi'ye anlaşma önerdi. Mahkeme karar vermeden anlaşma için çaba sarf eden Rum tarafı, Larnaka kentinde bulunan iki ev ile bir parça arsaya bedel olarak 300 bin Euro teklif etti. Miktarı kabul etmeyen Sofi'nin avukatı Zaim Necatigil, "Ancak bizim öngördüğümüz miktara yakın bir teklif." dedi. Necatigil, davanın Türklerin Rum kesiminden tazminat alabilmelerinin önünü açması ve adada çözüm arayışlarına olumlu katkı sağlayacağını beklediğini söyledi. Necatigil şöyle devam etti: "Emsal niteliğindeki bu davanın gidişatını yeri geldiğinde basın aracılığıyla kamuoyuna yeri duyuracağız. Eğer istediğimiz miktarı alamazsak mahkeme sonucunu bekleyeceğiz."

Ancak Necatigil, KKTC için bir ilk olma özelliği taşıyan dava sürecinin yeni davalar için de referans olacağını vurguladı. Bunun yanında AİHM'de gündeme alınması beklenen 10 dosyaya da umut ışığı oldu. Dava Nezire Sofi lehine sonuçlanırsa, AİHM'de Türkiye'yi 1 milyon 200 bin Euro tazminata mahkûm ettiren Loizidou davası olarak bilinen sürecin de rövanşı alınmış olacak