Kamu Sen Başkanı İHA'ya açıklamalarda bulundu

Kamu Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, İHA'ya yaptığı özel açıklamada 'Memur zammı konusunda 7 yıldır hi çbir adım atmayan siyasetten umudumuzu kestik' dedi.

Kamu Sen Başkanı İHA'ya açıklamalarda bulundu
Bir aile dostunun oğlunun nikah şahitliğini yapmak üzere Karabük'e gelen Kamu Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, nikah töreni öncesi İHA'ya özel açıklamalarda bulundu. 25 Kasım'da yapılan eylemle ilgili konuşan Akyıldız, "Bu eylemde kamu çalışanların ciddi biçimde ortaya koyduğu ve yıllardır mücadelesini verdiği 4 başlıktan ibaret taleplerinde başında en önemlisi olan grev, toplu sözleşme hakkının elde edilmesiyle ilgili bir adım atılması talebi vardı. Bugüne kadar sayın Başbakan söz verdi, bakanlar
'taahhüdümüzdür' dedi ama bir adım gerçekleşmedi. Halbuki bu çok ciddi bir sorun ve beklenti halini almış. Bu beklenti, karşılanması gereken bir sorundur. Ancak siyasi iktidar inatla direnmekte ve kamu çalışanlarının beklentilerine cevap verecek bir adım atmamıştır. Biz son toplu görüşme sürecinde bu adımın atılması için ciddi bir samimiyet ve gayret gösterdik. 7 yıldır hiçbir adım atmayan siyasetten umudumuzu kestik. Bundan sonra siyasetin adım atması için yapabileceklerimizi gerçekleştirmek için bir eylem
gerçekleştirdik. Bu eylemde hedefimiz, toplu sözleşme hakkımızı yani uluslararası sözleşmelerle bağlı olan hakkımızın uygulanmaya konulması ve yasal zeminin oluşturulması için siyasetin bir atım atmasıdır. Bunu bekliyoruz. Bunun için eylem olmuştur. Umarım siyaset bunu aynı olgunlukla mesajımızı alacak ve yorumlayacaktır. Buna karşılık bir adım atacaktır. Eğer gerçekleşirse, bir adıma karşı kamu çalışanları 10 adım atacağının kimsenin şüphesi olmamalıdır" dedi.

UYARI EYLEMİNE DESTEK
Türkiye'deki büyük sivil toplum kuruluşlarından ve toplum kesimleri açısından ciddi bir temsil kabiliyeti olan kuruluşların hemen hemen hepsinden eyleme destek alındığını söyleyen Bircan Akyıldız, "Destek vermeyen iki unsur vardır. Bunun bir tanesi Memur Sen, diğeri ise Hak İş Sendikası'dır. Ancak Hak İş son dönemde yaptığı açıklamada uyarı grevinin uluslararası sendikacılık tahammülünde varlığından bahsederek, bir anlamda üstü kapalı desteğini vermiştir. Bu ifadeyi şu şekilde söyleyeyim, gerek Türk İş
tarafından, gerekse Ziraat Odaları Birliği, Esnaf Sanatkarlar Birliği, emekliler tarafından Türkiye'de sivil toplum kurumları anlamında aklınıza hangi kuruluş gelirse bu eyleme destek vermiştir. Bu eyleme destek vermeyen bize göre bir tek Memur Sen kalmıştır. Onların da neden destek vermediği kendi üsluplarınca açıklamalarında" diye kaydetti.

"EYLEME KATILAN MEMURLARA SORUŞTURMA AÇILDI MI"
25 Kasım'da yapılan bir günlük eylemle ilgili soruşturma açılan memur olup olmadığı konusunda bir soruya ise Akyıldız, " Şuana kadar bize intikal eden bir şey söz konusu değil. Ama böyle bir soruşturmanın açılmasını dört gözle bekliyoruz. Çünkü soruşturma açılacak olan arkadaş ların daha sonra devletten ve soruşturma açanlardan çok ciddi tazminat alabileceği bir yol açılmış olacaktır. Bu yolun maliyetini, özellikle maddi yönden ekonomik yönden maliyetini karşılayabilecek cesareti olanlar bu soruşturmay ı
başlatsınlar. Akabinde karşılarına çıkacak olan mahkeme ve tazminat karalarıyla onu karşılamak zorunda kalacaklar. Biz de dört gözle bekliyoruz, tüm savuma mekanizmamız hazır vaziyettedir" dedi.

TOPLU GÖRÜŞME PRİMLERİ
Kamu Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, toplu görüşme priminin iptal edilmediğini, sendika ödeneği altında uygulanan 5 liralık uygulamanın iptal edildiğini hatırlatarak, "25 Haziran 2009 tarihinde yayınlanan 5109 say ılı kanun gereğince toplu görüşme primi 10 lira olarak 01.01.2010 tarihi itibarinden uygulanması gerekmektedir. Aksi taktirde hükümet bu konuda suç işler. Hukuken ve hukuka aykırı bir davranışın içersine girer oda tazminat gerektiren bir uygulama olur kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.

DEMOKRATİK AÇILIM KONUSU
Türkiye Cumhuriyet Devleti'nin üniter yapısının korunması konusunda, anayasada belirlenen temel nitelikler konusunda hassasiyeti olan kuruluşlarından bir tanesi olduklarının altını çizen Kamu Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız şöyle devam etti:
"Bunlarla ilgili asla taviz verilmesinden yana değiliz. Bu yüzden demokratik açılım denilen uygulamanın, uygulama kabiliyeti bulması, en önemli unsurların bir tanesi siyasi partilerle ilgili değerlendirmeler ve siyasi partilerin karşısındaki sivil toplum kuruluşların sosyal dengeyi oluşturması konusunda önündeki engellerinin kaldırılmasıdır. Siz Türkiye'de demokratik açılım deyip, dağdan inen insana tutup bin küsur lira verip iş vermeye kalkarsanız, toplumun diğer kesiminde krizle mücadele konusunda
oluşturduğunuz olumsuzlukların sonucunda ortaya çıkan 1 milyon 200 bin işsize küfür etmek ve ona ihanet etmek anlamına gelir. O yüzden bir demokratik açılımı özellikle siyaset sivil toplum dengesinin kurulması konusunda var olan engellerin kaldırılması olarak algılanmaktayız. Siyasetin öncelikle bunun üzerine gitmesi ve bunun engelleri kaldırması gerekir. Asıl sıkıntı; sivil toplum dengesinin kurulması konusunda mesafe alınmazken, bir terör örgütüne üye olmakla suç işlemiş olanların bir anlamda toplumun
karşısında 'onlar terörist değildir, terörist ilan eden suç işlemektedir' gibi laflarla toplumu germe anlamına gelen uygulamalardır. Demokratik açılımın anlamı bu değildir ve bu nedenle biz demokratik açılımın ülkemize herhangi bir fayda getireceği kanaatinde değiliz."

NİKAH TÖRENİ
Aile dostunun düğününe katılan ve Gonca Akın ile Oğuzhan Yıldız'ın nikah ş ahitliğini yapan Kamu Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, geline evlilik cüzdanını vermeden önce esprili bir şekilde, "Hayatınızın en büyük hatasını yaptınız" dedi ve "Bir sendikacıya mikrofon verilip cüzdan beklenir mi? Aile olmak kolay değil. Bayan eş olmak bu memlekette hiç kolay değil. Evlenmek, iki kişinin yan yana gelmesi demek değildir. Evlenmek, bir erkekle bir bayanın bütünleşmesidir. Bir bütün haline gelmesidir.
Heyecanlarını, üzüntülerini, zevklerini, kederlerini bütünleştirmesidir. Ağlarken başlarını birbirlerinin omuzlarına yaslayacak kadar güçlü ve kararlı olmalılarıdır. Evlilik kolay değildir. Evlilik dünyanın en zor işidir. Bunu başarmakta insanların kendi ellerindendir" nasihatinde bulundu. Akyıldız, evlilik cüzdanını geline takdim etti.
Kamu Sen Genel Başkanı, daha sonra karayolu ile Ankara'ya döndü.