Gözler iklim değişikliği zirvesinde

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliğiyle Mücadele Zirvesi Kopenhag'da başlıyor.

Gözler iklim değişikliği zirvesinde
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliğiyle Mücadele Zirvesi yarın Kopenhag'da başlıyor. 18 Aralık gününe dek sürecek zirveye 15 bin katılımcı ve 100'den çok ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katılması bekleniyor. ABD Başkanı Obama'nın ise zirveye son gününde katılması bekleniyor.

Kopenhag zirvesi, Kyoto protokolünden sonra iklim değişikliği İle mücadele konusunda yapılacaklar için yeni bir yol haritası olma umudu taşıyor.

İklim değişikliği ile mücadele eden pek çok kuruluş ve bilim adamı konferansta alınacak kararlara bel bağlamış durumda.

Konferansın önemi ve yol göstericiliği pek çok platformda dile getiriliyor. Hatta öyle ki, zirve bugüne kadar iklim değişikliği konusunda düzenlenecek en büyük toplantı olacak.

Şu ana kadar 100 ülke zirveye katılacaklarını açıkladı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın da zirveye katılacağını açıklaması Amerika'nın sera gazı salımlarını azaltması yönündeki tutumundan dolayı çok önemli.

Amerika dışında Hindistan, Çin, Brezilya, Meksika, Endonezya gibi ülkelerin de sera gazı salımlarını azaltacakları yönündeki son açıklamaları zirve adına umut verici.

Kopenhag'da uzlaşmaya varılması beklenen anlaşma ''paket anlaşma'' olacak ve iklim değişikliğiyle küresel mücadelede pek çok önemli noktayı içerecek.

Zirvenin ardından 6-12 ay içinde anlaşmanın uluslararası alanda bağlayıcılık taşıyacak duruma getirilmesi ve tüm devletler tarafından kabul edilmesi için görüşmeler sürecek.

Anlaşmanın derhal uygulamaya geçmesi de son derece önemli. Birleşmiş Milletler, bu kapsamda ülkelere destek sağlayacak.

Bu arada, zirve öncesinde atmosferdeki karbondioksit oranının azaltılması için başlatılan pazarlıklardan bir sonuç alınabilmiş değil.

Bu nedenle zirveye, sanayileşmiş zengin ülkelerle kalkınmakta olan ülkeler arasındaki pazarlıklar damgasını vurması bekleniyor.