Beyaz Saray zirvesinden ilk mesajlar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama ortak basın açıklaması yapıyor..

OBAMA'NIN AÇIKLAMALARI

Obama görüşmede Türkiye ziyareti sırasında çok önemli görüşmeler yaptığını, Türkiye'nin G20 üyesi olduğu ve aynı zamanda NATO'da bulunduğunu bu nedenle iki ülkeninin birbirinin güvenliğini korumayı taahhüt ettiğini belirtti.

Buradaki konuşmalar sırasında iki ülkeyi ilgilendiren çok önemli konuları ele aldık. Afganistan'a istikrarın getirilmesi konusunda Türk halkına ve Erdoğan'a teşekkürlerimi ilettim.

Hafta sonu yapılan seçimlerden sonra Irak'ta barışın güvenliğin sağlanması konusunu da gündeme getirdim.

Bölgesel sorunların halledilmesi konusunda İran ile yaşanan sorunlarda Türkiye'nin katsıkı konusunda görüş alışverişinde bulunduk.

Sayın Başbakan'a Türkiye-Ermenistan konusunda atılan adımlardan dolayı tebrik ettim. Bu yolda atılacak adımların sürdürülmesi konusunda desteğimizi vurguladık.

Terörist hareketlere karşı iki ülkenin ortak hareket edeceği vurgusunu yaptık. ABD olarak şehit askerlerle ilgili üzüntümüzü dile getirdik.

Türkiye'de Ruhban okulunun açıklamısıyla ilgili çabalar ve bu konuda kendilerine gerekli desteği vereceğimizi belirttim ve ABD-Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesi için gerekli çalışmanın yapacağı üzürinde durduk.

Erdoğan ve Gül ile yaptığımız görüşmelerde ele alınan ekonomik alanda gelişmeleri daha yakından ele almak için ortak bir komisyon kurulması konusunu dile getirdik.

Türkiye çok büyük bir ülke, Türkiye'ye dostum demekten ve sayın başbakana arkadaşım demekten onur duyuyorum.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI

Buraya geldiğim andan itibaren gösterilen ilgiden dolayı yetkililere teşekkür ediyorum. Sayın Başkanın iki ülke arasındaki dostluğu model ortaklık olarak ifade etmesi iki ülke arasındaki ilişkinin yeni bir boyutu olarak görmekteyiz. Model ortaklıkta ikili ilişkilerin nasıl oluşturulacağı ve bunun ekonomik bilim sanat ve siyasi askeri boyut olarak bu tanımın içinin nasıl doldurulacağı konusu ön plana çıkmıştır. Bu süreci bizim tarafımızdan takip edecek iki arkadaşım Ali Babacan ve Zafer Çağlayan bu süreci takip edecektir.

Türkiye'nin Afganistan'a asker göndermesi konusunda Türkiye daha önce de asker gönderdi ve iki kez yönetici olarak görev aldı.

Türkiye enerji konusunda önemli bir mesafeler aldı. Nabucco projesinde Azerbaycan ile görüşmeler sürüyor. Bununla birlikte bazı firmaların da bu konuda önemli yeri var.

Azerbaycan -Ermenistan konusunda Minsk grubu ülkelerinin bu konuda daha aktif rol alması gerektiğini bu gelişmenin Nabucco projesini ve Türkiye Ermenistan arasındaki ilişkilerin gelişmesinde önemli rol alacaktır.

Türkiye açılımlarını sürdürecektir.

Türkiye'nin terörle mücadele konusunda geçmişte bu odada yapılan açılma çok önemlidir. Bölücü terör örgütünü burada ortak düşman ilan etmiştik. 11 Eylül'de ABD'yi vuran terör ne ise Türkiye'nin içinde bulunduğu terör de aynıdır.

Küresel Barışın sağlanmasında ABD'nin üzerinde büyük görevler olduğu düşüncesindeyiz. Bu konuda biz de bulunduğumuz bölgeler itibarı ile gerekli desteği vermek durumundayız. Zaman düşman kazanma zamanı değil dost kazanma zamanıdır.