Tarım ürünleri ihracatı 1 milyar dolar fazla verdi

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, tarım ürünleri ihracatının 2009 yılında 1 milyar dolar fazla verdiğini belirtti.

İzmir'de bulunan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Ege İhracatçılar Birliği'ni ziyaret etti. Burada Ege İhracatçılar Birlikleri Başkan Kurulu ile biraya gelen Bakan Eker, tarım sektörünün dünyadaki mali krize rağmen sektörün yüzde 3,5 büyüdüğünü ifade etti.

Yılın son çeyrek rakamlarının da yüksek olmasını beklediklerini kaydeden Eker, "Tarım sektörünün büyümesi olumlu. Yılın ilk 9 ayında 1 milyar dolar fazla verdik. İlk 9 aylık rakamlara ham madde de dâhildir. Bu daha da anlamlı" şeklinde konuştu.

Tarımda istikrara önem verdiklerini de vurgulayan Bakan Eker, sorunların çözülmesi için destekleme politikalarını stratejik bakış açısıyla uyguladıklarını anlattı.

Gıda güvenliği konusuna da değinen Eker, "Türkiye'de sorun teşkil ettiğini bildiğimiz güvenilir gıda konseptini yerli yerine oturtmak istiyoruz. Bu konuda birçok tedbir hayata geçirdik. Bazı ilaçların tedavülden kalkmasına karar verdik. Türkiye'de güvenilir gıda konsepti çerçevesinde hijyen paketi hazırladık'' diye konuştu.

Avrupa Birliği (AB) müzakere sürecinde bitki sağlığı, gıda ve veterinerlik konusundaki başlığın 2010 yılında müzakereye açılacağını kaydeden Eker, konuyla ilgili hazırlıkları sürdürdüklerini ifade etti.

Müzakerelerin toplum sağlığı açısından herkesi ilgilendirdiğini anlatan Eker, ticaret dünyası açısından bu başlığın müzakereye açılması önemli olduğunu ifade etti.