Filistin için İsrail'i taşladılar

Mısır'ın engellemesi sebebiyle Ürdün'ün Akabe Körfezi'nde bekleyen 250 araçlık Filistin Konvoyu'nda bulunanlar, İsrail'i ilginç bir şekilde protesto etti.

Kızıldeniz sahiline inen grup, karşı kıyıda bulunan İsrail'in Eliyat şehrine doğru sahilde topladıkları taşları fırlattı. Hac esnasındaki şeytan taşlamayı andıran bu sembolik eylemde İsrail aleyhine sloganlar atıldı. Açılan pankartlarda Filistin halkına destek olundu.
Dün akşam ise Gazze savaşının yıl dönümü sebebiyle konvoyun bulunduğu alanda bir gece düzenlendi. Konvoyda bulunan yabancı vatandaşlar, Gazze savaşında hayatını kaybeden her bir Filistinli için birer mum yaktılar. Toplam bin 500 mum yakıldı. Çocuklar ellerine mumları alarak gezindi.
Filistin'i anlatan marşlar okunarak gece renklendirildi. Gecede ekibin Gazze'ye girişini engelleyen Mısır'a da tepki gösterildi. Mısır, İsrail yanında olmakla eleştirildi.
Konvoy ekibi 5 gündür Akabe Körfezi'nde bekliyor. Ekip geceyi çadırlarda ve uyku tulumlarında geçiriyor. Akabeliler, konvoya büyük bir ilgi gösteriyor. Konvoyun yemek ve ulaşım ihtiyaçlarını Akabe halkı karşılıyor.
Öte yandan Akabe'den tekneyle karşı kıyıda bulunan İsrail'e Filistin bayraklarıyla yaklaşan konvoy ekibi İsrail askerlerinin taciz ateşiyle karşılaştı. Eylemciler geri dönmek zorunda kaldı.
Bu arada kampın Türkiye organizatörü İHH Başkanı Bülent Yıldırım, son durumla ilgili olarak "Süreç olumlu bir noktaya doğru gidiyor. Mısır ile karşılıklı şartlarımızı sunuyoruz. İnsani yardım malzemelerini Gazze'ye götürmek istiyoruz. Bu konuda çok umutluyuz. Dünyanın dört bir yanında destek alıyoruz. Mısır, halkların bu tepkisini dikkate almalı." dedi.
Yıldırım, sorunun çözülmesi için Türk Dışişleri Bakanlığı'nın da devrede olduğunu söyledi.