Bazı güçler Türkiye'nin ilerlemesini istemiyor

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, bazı güçlerin Türkiye'nin ilerlemesini istemediğini yönünde açıklamalarda bulundu.

Bazı güçler Türkiye'nin ilerlemesini istemiyor
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, bazı gelişmelerin hızla koşmaya çalışan Türkiye'yi adeta geriye doğru çekmek istediğini, bazı güçlerin Türkiye'nin ilerlemesini istemediğini ifade ederek, ''Biz, hükümet tarafından başlatılan demokratik açılım konusunda sürecin henüz bitmediğine hatta yeni bir sürecin daha başladığına inanıyoruz'' dedi.

Vardan, Bursa'nın İnegöl ilçesinde düzenlenen MÜSİAD Genel İdare Kurulu gala yemeğinin açılışında yaptığı konuşmada, küresel kriz nedeniyle 2009'un iş alemi için oldukça zorlu bir yıl olduğunu, ekonominin bu süreçten son derece olumsuz etkilendiğini belirterek, Türkiye'nin siyasi çekişmelerden bir türlü kurtulamamasının içine düşülen kısır döngüyü kırmasını engellediğini söyledi.

MÜSİAD olarak krizin başından beri büyümenin ancak istikrar içinde olabileceğini, Türkiye'nin bu yönde reformlarına devam etmesi gerektiğini söylediklerini anımsatan Vardan, yeni bir anayasa, kamu yönetimi reformu, yargı reformu ve eğitim reformunun yapılması gerektiğini açıkladıklarını hatırlattı.

Vardan, ayrıca AB müzakereleri ve demokratikleşme sürecinin hız kesmemesi gerektiğini ''demokrasi olmadan kalkınma olmaz'' dediklerini anlatarak, Türkiye'nin 2002-2007 döneminde gösterdiği performansın ardında, bu siyasi istikrar ve yapılan hamlelerin çıpa olduğunu söyledi.

Vardan şunları kaydetti: ''Ancak bazı gelişmeler hızla koşmaya çalışan Türkiye'yi adeta geriye doğru çekmek istiyor, sanki bazı güçler Türkiye'nin ilerlemesini istemiyor. Biz, hükümet tarafından başlatılan demokratik açılım konusunda sürecin henüz bitmediğine hatta yeni bir sürecin daha başladığına inanıyoruz. Bu sürecin iyi idare edilmesi sonucunda ise Türkiye kardeşliği, birliği, beraberliği hatırlayacak, kardeşliği hatırlayan Türkiye istikrarı yakalayacak, istikrarı yakalayan Türkiye ise tutulmaz hale gelecektir. Böylece 2010 yılında zaten matematiksel olarak başlayacak olan ekonomik büyümenin yapısal ve kalıcı hale geleceğini göreceğiz.''

Bu noktada dünya ekonomilerinin de toparlanmasıyla ve giderek gelişen komşu ve çevre ülke pazarlarıyla ilişkiler sayesinde ihracatın yeniden sevindirici boyutlara ulaşacağını ifade eden Vardan, sözlerini şöyle tamamladı: ''Mevcut haliyle güçlü konumda bulunan finans sektörünün gerçek ve ucuz maliyetlerle finans musluklarını reel sektöre açmasıyla 2010 yılında Türkiye'ye açık ve güneşli bir havanın geleceğini söyleyebiliriz. Böylelikle değişen pazar şartları, yeni rakipler, yeni teknolojiler, yeni fırsatlar bizleri beklerken 2010 yılı için 'tam yol ileri' diyoruz.''