BM ve ABD, Kamboçya'yı kınadı

Çin ve Kamboçya arasında imzalanan toplam 850 milyon dolarlık 14 adet ticaret anlaşmasının zamanlaması tartışma konusu oldu.

Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde geçen temmuzda yaşanan ve 197 kişinin öldüğü etnik çatışmalardan sonra artan devlet baskısı yüzünden geçen ay Kamboçya’ya sığınan 20 Uygur, anlaşmaların imzalanmasından iki gün sonra, uluslararası toplumun tüm çağrılarına rağmen Çin’e iade edildi.

Uygur mülteciler, sınırı kaçak olarak geçip Kamboçya’daki Birleşmiş Milletler ofisinde sığınma talep etmişler, BM de buna olumlu yanıt vermişti. Bir ay boyunca sürüncemede kalan olay, şok sınır dışı kararıyla sona erdi.

KAMBOÇYA: KÖTÜ MUAMELE OLMAZ

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği “güçlü garantiler” vermesine rağmen Uygurları sınır dışı eden Kamboçya’yı eleştirirken, ABD kararı kınadı. Sürgündeki Uygur lider Rabiya Kadir de, Wall Street Journal’a yazdığı makalede, “Kamboçya hükümeti hiç şüphesiz milyonlarca dolar yardım aldığı Çin’in baskısına maruz kaldı” dedi. Kamboçya ise kararını savunarak, sığınmacıların mülteci hukukuna aykırı hareket ettiğini ve iade edilmeleri halinde kötü muameleye maruz kalacaklarına dair endişelerin yersiz olduğunu öne sürdü.

EN BÜYÜK FİNANSÖR


Çin, doğrudan yatırımlar açısından Kamboçya’nın bir numaralı finansörü. Pekin, bu yoksul ülkeye altyapı yatırımları başta olmak üzere son yıllarda yaklaşık 4.3 milyar dolar aktardı.

ÇİN: ÖNKOŞUL YOKTU BU BİZİM İÇ İŞİMİZ


Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jiang Yu, sığınmacı Uygurlar’ın nereye gönderildiğini açıklamamakla birlikte şu ifadeleri kullandı: “Bu suçlamalar yersiz. Kamboçya’ya yaptığımız yardımın ön koşulu yoktu. Söz konusu Çin vatandaşları sınırı yasadışı biçimde geçerek hem Çin, hem de Kamboçya yasalarını ihlal etti. Bunlar bazı suçlardan aranıyor. Bence her ülkenin bu durumda kendi yasalarına göre kendi kararını verme hakkı vardır. Bu bizim iç işimiz.”