Almanya'da Hristiyanlar kiliselerden kopuyor

Almanya'da kiliseden ayrılan Hristiyanların sayısı her yıl daha da artıyor.

Almanya'da her geçen gün kiliselerin giderek boşaldığı gözlemleniyor. Hristiyanların yılbaşı yaklaşırken kutladıkları kutsal gecede dolan katedraller ertesi günü tamamen boşalıyor. Kiliseden kaydını sildiren katoliklerin sayısı giderek artarken, protestanlarda da durum aynı.

Almanya Evangelist Kilise Konseyi (EKD) başkanı bayan Margot Kaessmann 'Welt Online'a yaptığı açıklamada realist olmak gerektiğini belirterek, 'Almanya'da toplum giderek küçülüyor ve bu Protestan kilisesi için de geçerli.' dedi.

Aynı şekilde Hannover Eyaleti bayan başpiskoposu da üyelerinin giderek azalmakta olduğunu, ancak yüzde otuzlarda olan üye sayılarının bazan yüzde onlarda imiş gibi gösterilmeye çalışıldığını söyledi.

Ancak gözlemciler kiliseleri uyararak, zamanında tedbir almaları gerektiğini, kilise üye sayısının toplumun küçülmesinden daha fazla azaldığını belirttiler. Alman Başpiskoposlar Konferansı'nın raporuna göre 2008 yılında toplam Katolik sayısında 284.000 kişilik bir azalma yaşandı. Toplam insan sayısındaki azalma ise aynı yıl 215.000 olmuştu.

Kilisiler nüfus bakımından azalmayı kaygıyla izlerken, azalmanın esas nedeninin gün geçtikçe daha fazla Hristiyan'ın kiliseden üyelik kaydını sildirmesinin olduğu ortaya çıktı. 2008 yılında tam 120.000 Katolik üyelik kaydını sildirerek kiliseden ayrıldı. Protestanlarda ise toplam 160.000 Protestan kiliseden ayrıldı.