Hataylı Aleviler dükkanlarını bir gün açmayacak

Hataylı Aleviler 4 Aralık Cuma günü dükkânlarının kepenklerini 1 gün süresince açmayacak.

Hz. Muhammed'in (S.A.) veda hacı dönüşünde Gadir Hum denilen yerdeki veda hutbesinde Hz Ali'yi veli tayin ettiği gün kabul edilen Gadir Hum Bayramı dolayısıyla Alevi mezhebine bağlı vatandaşların ticari faaliyette bulunmayacak.

Zilhicce ayının 8. günü olarak kabul edilen ve Kurban Bayramı'nın hemen ardından 4 Aralık Cuma günü idrak edilecek Gadir Hum Bayramı dolayısıyla ülke genelinde nüfus yoğunluğu bakımından en fazla Alevi nüfusunun yaşadığı Hatay'daki aleviler bugünü türbelerde kurban keserek ve dua ederek geçirecek. Hatay'daki Alevi mezhebine bağlı vatandaşlar "Cehennemdeki ateşin dahi söndüğü gün" olarak nitelendirdikleri Gadir Hum gününde hiçbir ticari faaliyette bulunmayacak.

1998 yılında Antakya merkezli olarak kurulan ve 2000 yılından bu yana Gadir Hum gününü toplumsal kucaklaşma olarak nitelendiren EHDAV Vakfı bu yılda Hz. Ali - Gadir-i Hum Bayramı ve Kardeşlik Konferansı düzenleyecek. EHDAV Vakfı Başkanı Ali Yeral düzenleyecekleri konferansa Alevi - Sünni, Türk - Arap - Kürt, Müslüman - Yahudi - Hıristiyan (Katolik - Ortodoks - Protestan - Ermeni kökenli yaklaşık 10 bin kişinin katılmasını beklediklerini söyledi. 5 Aralık Cumartesi günü düzenlenecek konferansa bu yıl Suriyeli Ehl-i Beyt Alimi Ş. Lokman Bedir Gurra konuşmacı olarak katılacak.