Merkez Bankası faizlere dokunmadı

Merkez Bankası, piyasaların beklentisi yönünde hareket ederek faiz oranlarını değiştirmedi.

Merkez Bankası'ndan konu hakkında yapılan açıklamaya göre, Para Politikası Kurulu (PPK), banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının değiştirilmemesine karar verdi. Buna göre, gecelik borçlanmalarda faiz oranı yüzde 6,5'te, borç verme faiz oranı ise yüzde 9'da bırakıldı.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 2,5'te, borç verme faiz oranı ise yüzde 12'de kaldı.

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma faiz oranı da yüzde 8 seviyesini korudu.

Merkez Bankası açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Son dönemde açıklanan veriler, iktisadi faaliyette ılımlı bir toparlanma sürecine girildiğine işaret etmektedir. Bununla birlikte, toplam talebe ilişkin belirsizlikler sürmekte, istihdam koşullarının kalıcı olarak iyileşmesinin uzun zaman alacağı anlaşılmaktadır. Bu doğrultuda, orta vadede yurt içi kaynak kullanımının ve dolayısıyla enflasyonun düşük seviyelerini koruyacağı tahmin edilmektedir. Kurul, enflasyonda baz etkilerinin güçlü olduğu bir döneme girildiğine ve bu nedenle özellikle Aralık ayında yıllık enflasyonda belirgin bir artış gözleneceğine dikkat çekmiş, buna karşılık temel enflasyon göstergelerinin olumlu seyrini sürdüreceği öngörüsünde bulunmuştur.

2008 yılı Kasım ayından bu yana sürdürülen faiz indirimlerinin etkisi ve küresel risk algılamalarındaki iyileşmenin desteği ile kredi piyasasında olumlu gelişmeler gözlenmektedir. Bununla birlikte, küresel ekonomideki sorunların henüz tam olarak giderilememiş olduğunu ve toparlanmanın gücüne ilişkin belirsizliklerin devam ettiğini dikkate alan Kurul, Enflasyon Raporu'nda açıklanan para politikası duruşu doğrultusunda faiz oranlarının uzun bir süre düşük düzeylerde tutulması gerekeceğini vurgulamıştır.
Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti sekiz iş günü içinde yayımlanacaktır."