Bir milyon Nijeryalı Türkçe konuşuyor!

Afrika ülkesi Nijerya'da bir milyona yakın insanın Türkçe konuştuğu öne sürüldü.

Yüz elli milyonu aşkın nüfusuyla Afrika'nın en kalabalık ülkesi olan Nijerya'da 1 milyon kişi Türkçe konuşuyor.

Nijerya Büyükelçisi Ahmed Abdülhamid Mallammadori, ülkesinde Türkiye'ye karşı özel bir ilgi ve sevgi olduğunu belirterek, 1 milyon Nijeryalı'nın Türkçe konuştuğunu söyledi. Türkiye - Nijerya ilişkilerinin 14. yüzyıla uzandığını belirten Mallammadori, Osmanlı İmparatorluğu'nun Nijerya'ya Afrika dışından gelen ilk yabancılar olduğunu, bunun da Türklere karşı özel bir sempati oluşturduğunu kaydetti.

Nijerya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Mallammadori, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Güray Parlak'ı ziyaret etti. Nijerya halkının Türkiye'yi çok sevdiğini ifade eden Mallammadori, "Bu sevgi o kadar ileri bir düzeydeki, bugün Nijerya'da çocuklar yabancı bir beyaz gördüğünde 'Türkler geldi' der. Bugün Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'taki üniversitelerde çok sayıda Nijeryalı öğrenci okumaktadır. Yine Nijerya'da 6 tane uluslararası kolejde eğitim verilmektedir. Yaklaşık 1 milyon Nijeryalı Türkçe konuşmaktadır." diye konuştu.

150 milyondan fazla nüfusa sahip Nijerya'da 250'den fazla etnik grup bulunduğunu aktaran Büyükelçi Mallammadori, ülkesinin dünya petrol üretiminde 6. sırada yer aldığını kaydetti. Nijerya'da petrolle birlikte tarımın geri planda kaldığını ifade eden Mallammadori, özellikle tarım konusunda Antalya'nın deneyimlerinden yararlanmak istediklerini dile getirdi.

Nijerya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Mallammadori, Nijerya'nın Cross River Eyaleti Valisi Liyol Emoke'nin beraberinde bir heyet ile turizm ve tarım konusunda ikili görüşmeler yapmak üzere 2010 yılı Şubat veya Mart aylarında Antalya'ya ziyarette bulunmak istediğini sözlerine ekledi.

Büyükelçi Mallammadori'ye Antalya ekonomisi hakkında bilgi veren ATSO Başkan Yardımcısı Güray Parlak ise, kent ekonomisinde turizm ve tarımın lokomotif sektörler olduğuna dikkat çekti. Antalya'ya geçen yıl 9 milyon turist geldiğini hatırlatan Parlak, Nijerya'dan gelen turist sayısının 100'ü bile bulmadığını, bu sayının karşılıklı dialogların gelişmesi ile artacağını ümit ettiğini söyledi. Parlak, "Bu tür diyaloglar ortak yatırımları ve beraberinde iki ülke işadamlarının birbirini tanıması, dostluk kurması ve en önemlisi güven duymasını sağlar. Oda olarak her türlü işbirliğine açığız." dedi.

Türkiye'nin Nijerya'ya ihracatının yıllar itibarıyla sürekli artış gösterdiğini vurgulayan Parlak, 2000 yılında 45,6 milyon dolar olan ihracatın, 2008 yılında 280 milyon doların üzerinde gerçekleştiğini kaydetti. Parlak, Türkiye'nin Nijerya'dan 521 milyon dolar tutarında petrol ürünleri, yağlı tohumlar, etilen polimerleri, kakao, koyun-kuzu derileri ve işlenmemiş alüminyum ithalatı gerçekleştirdiği bilgisini verdi.