Avrupa İnsan Hakları Ödülü Rus STK'nın oldu

Avrupa Birliği'nin en önemli 'İnsan Hakları Ödülü' olan Sakarow İnsan Hakları ödülü Rus Memorial'a verildi.

Avrupa Birliği'nin en önemli 'İnsan Hakları Ödülü' olan Sakarow İnsan Hakları ödülü bu sene Rusya'da faaliyet gösteren Kremlin'i eleştiren 'Memorial' insan hakları teşkilatına verildi. 'AB Sakarow İnsan Hakları Ödülü'nü ve 50.000 euroluk çeki, 'Memorial' adına teşkilat mensupları Ljudmila Alexejewa, Sergej Kowaljow ve Oleg Orlow, Strazburg'ta düzenlenen bir törenle aldılar.

Ödül töreninde konuşan Sergej Kowaljow Avrupa Birliği'ne hitap ederek Rusya'daki insan hakları ihlallerini açık bir şekilde konuşmaları çağrısı yaptı. Kowaljow konuşmasında 'Avrupa'nın görevi susmamaktır. Bu ödül Rusya'da yıllardır insan hakları için mücadele eden tüm insanlara aittir. Onlardan en iyileri ve en cesurları mücadelelerinin bedelini hayatları ile ödediler. Bunlar arasında özellikle gazeteci Anna Politkowskaja ve Çeçenistan'daki yoğun çabalarıyla tanıdığımız 'Memorial' çalışanlarından Natalja Estemirowa en çok bu ödüle layık olan kişiler.' dedi.

'Memorial' adına 'AB Sakarow İnsan Hakları' ödülünü alanlardan 79 yaşındaki Kowaljow ve 82 yaşındaki bayan Alexejewa, Sovyetler zamanında da düşünce özgürlüğü ve insan hakları mücadelesinin öncülerinden idiler. Kowaljow Sovyet yönetimi altında yaptığı mücadelelerden dolayı 7 yıl hapsedildi.

Başkanlığını Oleg Orlow'un yaptığı 'Memorial' teşkilatı yirmi yıl önce Stalin kurbanlarını hatırlatmak için kuruldu. Doksanlı yıllardan bu yana ise öncelikle Rusya'daki insan hakları ihlallerini takip ve kritize ediyor.

AB İnsan Hakları Ödülü'ne ismi verilen Nobel barış ödülü sahibi ve Sovyet rejim karşıtı Andrej Sakarow ise yirmi yıl önce hayatını kaybetti. AB Sakarow ödülü her yıl dünyada insan hakları mücadelesi veren kişi ve kurumlara veriliyor. Önceki ödül alanlar arasında Güney Afrika'lı eski devlet başkanı Nelson Mandela ve eski Birleşmiş Milletler genel sekreteri Kofi Annan da yeraldı.