Irak: Türk firmalarına ihtiyacımız var

Irak Enerji Bakanı Kareem Waheed al-Aboudi, 'Ülkemizi yeniden toparlamak için Türkiye'nin ve Türk firmalarının yardımlarına ihtiyacımız var” diye konuşru.

Irak: Türk firmalarına ihtiyacımız var
Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Balıkesir'e gelen Irak Enerji Bakanı Kareem Waheed al-Aboudi, Balıkesir Elektromekanik Sanayi Tesisleri (BEST) AŞ'yi inceledi. Irak'ın yeniden yapılandığını belirten Bakan al-Aboudi, "Ülkemizi yeniden toparlamak için Türkiye'nin ve Türk firmalarının yardımlarına ihtiyacımız var. Türkiye bizim en yakın dostumuz. Türkiye'nin bilgi, birikim ve teknolojilerinden yararlanacağız" dedi.
Balıkesir Sanayi Odası (BSO) Meclis Başkanı Rona Yırcalı'nın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı BEST AŞ, al-Aboudi'yi ağırladı. İstanbul'dan Yırcalı ile birlikte helikopterle Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan tesislere giden Bakan al-Aboudi, yine Yırcalı ve BEST Genel Müdürü Haydar Sargın'dan, trafo üreten fabrika hakkında brifing aldı. Daha sonra fabrikayı gezen al-Aboudi, ülkesinin 30 yıldır savaşlar yüzünden teknolojik konularda geri kaldığını söyledi. Irak'ın yeniden yapılandığını dile getiren al-Aboudi, aydınlatma için binlerce trafoya ihtiyaç duyduklarını, Türkiye'yle stratejik işbirliği yapacaklarını belirtti.
BEST Yönetim Kurulu Başkanı Yırcalı'nın tercümanlığıyla açıklamalarda bulunan Irak Enerji Bakanı, "Ülkemiz 30 yıldır İran savaşı ve Saddam iradesi sebebiyle geri kaldı. Bütün altyapı tahrip oldu. Yeniden kurmak için komşumuz Türkiye'den destek alacağız. Bu sebeple Balıkesir'de BEST'i ziyaret ediyoruz. Üretilen trafolar hakkında bilgiler alacağız" şeklinde konuştu. Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın, geçen aylarda Irak'ı ziyaret ederek Başbakanı Nuri El Maliki ile görüştüğünü hatırlatan al-Aboudi, Türkiye'yle stratejik işbirliğine gideceklerini açıkladı. Başbakan Erdoğan'ın Irak ziyaretlerinde, iki ülke arasında 48 anlaşma imzalandığını vurgulayan Kareem Waheed al-Aboudi, "Bunlar arasında benimle Türkiye Enerji Bakanı arasında yapılan bir tanesi var. Bu anlaşma kapsamında Balıkesir'deki BEST'i ziyaret ediyoruz" dedi. Bakan al-Aboudi, gözlem ve deneyimlerini Irak'taki diğer yetkililerle paylaşacağını kaydetti
Ziyaretin memnuniyet verici olduğunu söyleyen BEST Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı da Irak'a ihracat yapmaktan memnuniyet duyacaklarını belirtti.
Bakan al-Aboudi, incelemelerinin ardından Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan'ı ziyaret etti.