Birleşik Arap Emirlikleri milli gününü kutladı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) 38. kuruluş yıldönümünü düzenlenen bir resepsiyonla kutladı.

2 Aralık 1971 tarihinde İngilizlerin Basra körfezinden çekilmesi üzerine 7 Arap emirliğinin bir araya gelerek federasyon oluşturması sonucunda kurulan Birleşik Arap Emirlikleri, kendi ülkeleri başta olmak üzere, bütün dünyada büyükelçilik ve temsilciliklerinde milli gün olarak kabul ettikleri kuruluş yıldönümünde çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin İstanbul Başkonsolosluğu milli günü kutlamak amacıyla Çırağan Sarayı'nda bir resepsiyon düzenledi. Dün saat 19'da gerçekleştirilen resepsiyona İstanbul Valisi Muammer Güler, Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, İstanbul İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya, 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın eşi Semra Özal, Osmanlı hanedan ailesinden Şehzade Harun Efendi ve kızı Nurhan Sultan, İhlas Holding Yönetim Kurul Başkan Vekili Yavuz Özgün ve İhlas Haber Ajansı Genel Müdür Yardımcıları İsmail Ballı ve İbrahim Pazan, Türkiye Gazetesi Dış Haberler Müdürü Hayrettin Turan'ın yanı sıra iş ve sanat dünyasından çok sayıda yerli ve yabancı konuk katıldı.

BAE İstanbul Başkonsolosu Essa Abdulla Massoud'un davetlilerle tek tek ilgilendiği gecede konuklara geleneksel Arap yemekleri ikram edildi. İhlas Holding Yönetim Kurul Başkan Vekili Yavuz Özgün ile bir süre sohbet eden Massoud, "Bugün Birleşik Arap Emirlikleri'nin 38. milli gününü kutluyoruz ve bu kutlamayı Türk arkadaşlarımızla beraber yapıyoruz. Son yılların Türk - Arap Emirlikleri ilişkileri en yüksek seviyede ve biz bu ilişkilerin daha ileriye gitmesini ümit ediyoruz" dedi.

Birleşik Arap Emirlikleri, Güneybatı Asya`da Arap Yarımadası`nda 7 emirlikten (Abu Dabi, Acman, Dubai, Füceyre, Re's-ül-Hayme, Şarcah ve Ümmü'l-Kayveyn) oluşan toplam 4 milyon nüfuslu bir Orta Doğu ülkesi. Suudi Arabistan, Katar ve Umman’a sınırı olan BAE petrol açısından zengin. Son zamanlarda yapılan çalışmalarla her alanda önemli gelişmeler kaydeden BAE, özellikle turizm ve sanayi alanında attığı dev adımlarla dikkat çekiyor. Türkiye ile ticareti 1985 yılından sonra gelişmeye başlayan BAE'de Türk firmaları büyük çaplı ihaleler alarak dev yatırımlara imza atıyor.