Almanya duvar yıkılışının 20.yılını kutluyor

Almanya, Berlin duvarının yıkılışının ve iki Almanya'nın birleşmesinin 20. yılını bugün kutluyor.

Almanya duvar yıkılışının 20.yılını kutluyor
Almanya Başbakanı Merkel, Berlin'deki duvarın yıkılması ve iki Almanya'nın birleşimi ile  ilgili olarak '9 Kasım 1989 genç Alman tarihinin en mutlu günüdür' diye konuştu.

ABD dışişleri bakanı Clinton duvarın yıkılışını 20. yüzyılın en önemli olayı olarak niteledi.

Berlin'deki törenlere 1989 yılında eski DDR (Alman Demokratik Cumhuriyet)'e karşı halk ayaklanmalarının adeta merkezi olan Gethsemane kilisesinde yapılan bir ayinle başlandı. Federal Almanya cumhurbaşkanı Horst Köhler ve Federal Almanya başbakanı Angela Merkel ayine katıldı. Berlin belediye başkanı Klaus Wowereit (SPD'li) öğleden önce Bernauer Strasse'deki Barış Kapelle'sinde yapılan dini törene katıldı.

Berlin'deki kutlamalara Rusya devlet başkanı Dmitri Medwedew, ABD dışişleri bakanı Hillary Clinton, Fransa devlet başkanı Nicolas Sarkozy, Polonya eski devlet başkanı ve sendika başkanı Lech Walesa, eski sovyet devlet başkanı Michail Gorbaçow katılıyorlar. Angela Merkel bugün öğleden sonra Gorbaçow ve Walesa ile birlikte Doğu Almanya'nın 9 Kasım 1989 günü akşamı ilk sınır kapısını açtığı Bornholmer köprüsüne gidecek.

DUVARIN YIKILMASI BERLİN'LE BİRLİKTE PARİS'TE KUTLANIYOR

Fransa devlet başkanı Sarkozy Berlin'de kutlamalara katılırken, Fransa'nın başkentinde de Berlin duvarının yıkılması büyük gösterilerle kutlanacak. Binlerce Fransız bu akşam Paris'in Place de la Concorde meydanında toplanarak, Berlin'lilerle aynı saatlerde ışık ve müzik gösterileri eşliğinde Berlin'le yapılacak video bağlantısıyla, birlikte kutlayacaklar.

Yaklaşık 100 sanatçı, şarkıcı ve müzisyen Paris Concord meydanında parçalanan Avrupa'nın yeniden birleşmesini gösterilerle anlatacaklar.