Çiftçilere hastalık eğitimi

Adıyaman Kahta Ziraat Odası çiftçileri nar hastalıkları hakkında bilgilendirdi.

Çiftçilere hastalık eğitimi
Konferansı Ege üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ferit Turanlı, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Hasat Sonu-Depolama Araştırma Görevlisi Dr. Fatih Şen, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Meyve Yetiştirme Araştırma Görevlisi Deniz Eroğul ve Adıyaman Üniversitesi Kahta Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Oğuz verdi. Ayrıca konferansa Kahta Belediye Başkanı Yusuf Turanlı, İl Genel Meclis
Üyesi Mehmet Kaya, Kahta Ziraat Odası Başkanı Rüştü Turanlı, Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer, Gölbaşı Ziraat Odası Başkanı Özkan Yaşar, Gerger Ziraat Odası Başkanı Zeynel Aslan ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Konferansta uzmanlar, meyvelerdeki çürümeler, hastalıklar, nar çatlamaları, don olayları, zararlı böcekler, ilaçlama ve sulama hakkında detaylı bilgiler verdi. Konferansta konuşan Ege üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ferit Turanlı, çiftçilerin ürünleri yanlış zamanda ilaçladığını belirterek, " Zamansız ve gereksiz ilaçlama yapmak hem insan sağlığını bozar hem de bitkinin yapısına zarar verir. Bunun yanında doğanın da dengesi bozulur ve orada tarım yapmak
zorlaşır. Böyle durumlarda ne ektiğimiz meyveden ürün alabiliriz nede onun yerine başka ürün ekebiliriz. Bunun için çok dikkatli olmak gerekiyor" dedi.
Bölgede kontrolsüz ürün yetiştirilmesine de değinen Turanlı, "Özellikle son dönemlerde bu bölgede nar yetiştiriciliği çok gelişti. Eğer Kontrollü ürün yetiştirmezsek zarara uğrarız. İlerde bu bölgede bir fabrika yapılabilse ürünler daha kolay değerlendirilebilir. Eğer böyle bir imkanımız yoksa en azından bu bölgede soğuk hava deposu kurmamız gerekiyor. Bu şekilde ürünlerimiz uzun bir süre hiç bozulmadan kalır" şeklinde konuştu.