General Motors 10 bin işçiyi atıyor

Amerikan otomotiv üreticisi olan General Motors, Avrupa'daki fabrikalarından 10 bin işçi çıkaracağını bildirdi.

General Motors 10 bin işçiyi atıyor
Amerikan otomotiv üreticisi olan General Motors, Avrupa'daki fabrikalarından 10 bin işçi çıkaracağını bildirdi.

Şirket, dün Avrupa'daki yatırımlarını Kanadalı otomobil parçası üreticisi Magna'ya satma kararını geri aldığını da ilan etmişti.

General Motors'un işçi çıkarma kararı ise Almanya'da büyük tepkiye neden oldu. Alman hükümeti, GM'e verdiği 1,5 milyar euro'yu geri istedi. Hükümet, Opel'i satın alabilmesi için Magna'ya da altı milyar dolardan daha fazla kredi önermişti.

Ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti'nin lideri Frank-Walter Steinmeier, "General Motors'un işçi çıkarma kararının zamanlaması korkunç" dedi.

BUGÜN GREV VAR
Almanya'daki işçi sendikaları, ülkedeki dört Opel fabrikasından ikisinin kapanma riski nedeniyle bugün için grev kararı aldı.

Küresel kriz ve resesyon nedeniyle 2008 yılında 30 milyar doların üzerinde zarar açıklayan GM geçen Mart ayında Avrupa'daki yatırımlarını satmayı planladığını duyurmuş, Eylül ayında da Magna'yla satış anlaşmasına varılmıştı.

Ancak Amerikan hükümetinin mali desteği ve Amerika'da Haziran ve Temmuz aylarında ''iflas koruma'' kapsamına alınması ardından şirket biraz toparlamış görünüyor.

Salı günü GM'den yapılan açıklamada son iki yıldır ilk kez Eylül ayında otomobil satışlarında artış yaşandığı kaydedildi.

Bu çerçevede Opel ve Vauxhall'ı mülkiyetinde tutmayı istediğini belirten GM'in açıklaması ise uzmanları şaşırtmadı.

Opel'in Avrupa'da 54,500 çalışanı bulunuyor, bunların 25,000'i ise Almanya'da.

GM'in İngiltere'deki markası Vauxhall'da örgütlü UNITE sendikasından Tony Woodley, İngiltere'de de işten çıkarmaların kaçınılmaz göründüğünü ve bunu asgaride tutmaya çalışacaklarını söyledi.

Opel'e bağlı Vauxhall İngiltere'de iki ayrı fabrikada 5 bin 500 kişi çalıştırıyor.