'Ocak çok geç olabilir'

İkinci kez kendisinin ve ailesinin aşı olmayacağını açıklayan ve bu konuda vatandaşların da zorlanmaması gerektiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan'ın sözleri hala zihinlerde yerini korurken, Bakan Akdağ aşı olunması konusunda ısrarlı.

Türkiye’de domuz gribinin salgın boyutuna ulaşmasından kısa süre önce H1N1 virüsüne karşı aşılanma kampanyası başlatan Bakan Akdağ, her fırsatta aşının önemine vurgu yaparak, risk grubundaki herkesin aşılanmasını istedi. Akdağ’ın açıklamalarını “insanları zorlama” olarak nitelendiren Başbakan Erdoğan ise, sürpriz bir çıkışla grup toplantısında “aşı olmayacağını” açıkladı ve bakanının açıklamalarını eleştirdi. Erdoğan’ın açıklamalarının ardından “istifa edeceği” iddia edilen Akdağ ise, Başbakan ile görüştüğünü ve durumun “yanlış bilgilendirmeden” kaynaklandığını savundu. Başbakan’ın açıklamaları, aşının yan etkileri konusunda tereddüt içinde olan vatandaşın kafasını daha da karıştırırken, Bakan Akdağ Erdoğan’ın sözlerinin “aşı olmayın” anlamına gelmediğini, Başbakan’ın yaş ve sağlık durumu açısından riskli gruplar arasında yer almaması nedeniyle aşı olmayacağını belirterek, durumu toparlamaya çalıştı.

Ancak Erdoğan’ın, kamuoyunda domuz gribi aşısına ilişkin tartışmaları alevlendiren açıklamaları devam etti. Başbakan son olarak Bakanlığı aşının yan etkileri konusunda kamuoyunu bilgilendirmeye davet etti. Bu gelişmeler yaşanırken sağlık ocaklarında 6 ay-5 yaş arası okul öncesi çocuklar ile risk grubundaki vatandaşların aşılanması başladı. Ancak vatandaşın aşıya ilgisi beklendiği gibi düşük oldu.

Bunun üzerine Bakan Akdağ, yeniden adeta kapı, kapı dolaşarak aşı olun çağrısı yapmaya başladı. Son olarak da aşılanma konusunda kritik tarih verdi. Salgının hız kesmesi için nüfusun yüzde 40’ının aşılanarak bağışık hale getirilmesi gerektiği, şu anda ise Türkiye’de 70 milyon nüfusun ancak 1 milyonunun aşılandığı bilgilerini veren Akdağ, dün Milliyet’ten Devrim Sevimay’a şunları söyledi: “Önümüzdeki 2 ay içinde virüsün çok hızla yayılabileceğini biliyoruz. Gerçi ben bunları söyleyince birileri önceden panik yaratıyorsun falan diyor, ama hayır, bunlar bilimin bize verdiği ipuçları. Dünya Sağlık Örgütü’nün verdiği tarih Aralık ve Ocak, çünkü şimdi 10 kişi hastayken, o 10 kişi başkalarına bulaştırıyor, sonra onlar da başkalarına bulaştırıyor. Bu sayı milyonlara çıktı mı artık hızlı bir biçimde herkese bulaşıyor. Aralık ve Ocak’ta ne yazık ki bunun pik yapacağını, inişe ancak ondan sonra geçeceğini düşünüyoruz. Aralık ayına kadar vatandaşlarımızı ikna edebilirsek ve önemli ölçüde aşı yaparsak bu enfeksiyonun yayılma hızını kırabiliriz. Değilse zaten o zaman alır başını gider. Ocak ayına geldiğimizde sanıyorum iş işten geçmiş olur. 15 Ocak’tan sonra insanlar ’Hadi gelin bizi aşılayın’ deseler de yine aşılarız kuşkusuz, ama çok da yararı olmaz. İşte onun için Aralık ayının ilk 15 günü bizim için çok önemli.”

Sağlık Bakanlığı, domuz gribi için 43 milyon doz aşı siparişi verdi. Bakanlık yetkilileri, şu ana kadar 3 milyon doz aşının teslim alındığını belirterek, kalan miktarın da peyderpey geleceğini söyledi.

İLK ATAK AK PARTİLİ VEKİLLERDEN

Sağlık çalışanları ve çocuklardan sonra TBMM’de de domuz gribi aşısı yapılmaya başlandı. Erdoğan’ın tavrına rağmen aşıya ilk gelenlerin AKP’liler olması dikkat çekti. AKP İzmir Milletvekili İbrahim Hasgür, “Bu meseleyi bilen bilmeyen herkesin konuşmaması lazım. Örnek olmak için ben aşıyı vurduruyorum. Bundan sonrası Allah’ın takdiri” diyerek aşı oldu. Hasgür, Başbakan’ın hür iradesiyle karar vermesi gerektiğini söylediğini hatırlattı ama “İhtisasa hürmet göstermeli” diye konuştu. Ağırlıklı olarak AKP’lilerin olduğu domuz gribi aşısını bazı CHP ve MHP’li vekillerin de yaptırdığı belirtildi. Şu ana kadar aşı yaptıran vekil sayısı ise 30’u buldu.