Mehdi Eker'den GDO açıklaması

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, toplumda konunun uzmanı olmayan kişilerin kamuoyuna bilgi vermeye çalıştığını söyledi. Eker, her kafadan bir ses çıkmasının bilgi kirliliğine neden olduğunu bu yüzden de domates, salatık ve biberle problemli hale geldiklerini ifade etti.

Mehdi Eker'den GDO açıklaması
Mehdi Eker, GDO'lu ürünlerin ihracat ve denetimine ilişkin yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte, konunun uzmanı olmayan ve politika yapan kişilerce kamuoyunda bilgi kirliliğinde yol açıldığını belirterek,''hiçbir ilişkisi olmadığı halde domates, salatalık, biber gösterilip insanlar yedikleriyle problemli hale getirildi'' dedi.

Bakan Eker, Ekonomi ve İş Dünyası Dergisi Ekonomize tarafından düzenlenen ''Güvenilir Gıda Zirvesi ve Ödülleri'' töreni öncesi yaptığı konuşmada, Türkiye'nin gıda standardı ve kalitesinde her geçen gün bir adım daha ileriye gittiğini söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın gıda güvenliğine ilişkin aldığı önlemlerin ve uygulamaların basın kuruluşlarınca kamuoyuna yeterli biçimde duyurulamadığı ve konunun uzmanı olmayan ve politika yapan kişilerce kamuoyunda bilgi kirliliğinde yol açıldığını ifade eden Eker, yakın ve uzak dönem uygulamaları hakkında bilgiler verdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın vatandaşın gıda güvenliği için 2009 yılını ''Gıda Yılı'' ilan ettiğini hatırlatan Eker, bu amaçla Şubat ayında ''Alo 174'' gıda hattını kurduklarını, 81 ilin tamamında ulaşılabilen hatta, bugüne kadar gelen 18 bin şikayetin 17 bininin incelenerek sonuçlandırıldığını bildirdi.

Eker, gıda güvenliğine ilişkin aldıkların önemli tedbirlerin bir başkasının da sebze ve meyve üretiminde kullanılan ilaçların ton bazında düşürmek olduğunu belirtti ve ''Türkiye'de 2008'de 32 milyon ton sebze ve meyve üretirken 55 bin ton ilaç kullanılıyordu, 2009 ise 42 milyon ton sebze ve meyve üretildi ve 49 bin ton ilaç kullandı, yani fazla üretim olduğu halde Türkiye'de tarımda kullanılan ilaçlar ton bazında azaldı'' dedi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin meyve ve sebze üretiminde uyguladığı ilaç oranı kriterlerini, AB'nin Türkiye için öngördüğü süreden 7 yıl önce yakaladığını anlatan Eker, seralarda kullanılan ve ozon tabakasına zarar veren zirai ilaçların yasaklandığını, ilaç yerine kullanılan ve Türkiye genelindeki seraların yüzde 80'inde uygulanan Bombus arısıyla döllenmenin yapılmaya başlandığını ve Bombus arısı kullanımına destekleme ödemesi verdiklerini söyledi.

Bakan Eker, bitkisel ürünlerde pestisit kalıntısı ve gelişim düzenleyicilerine karşı önlemler aldıklarını da anlattı ve reçetesiz zira ilaç kullanımının yasaklandığını, ehliyeti olmayan kişilerin zirai ilaç bayisi olmalarının da önüne geçildiğini bildirdi.

''Meradan tabağa, tarladan sofraya, çiftlikten çatala'' anlayışıyla gıda güvenliği önlemleri aldıklarını belirten Eker, GDO'lu ürünler konusunda 40 uzmanlık dalında, üniversiteler ve enstitülerden genle ilgili konularla ilgilenen 11 kişilik heyet oluşturulduğunu, bu heyetin, insan, çevre ve hayvan sağlığına ilişkin risk değerlendirmesi yapacağını söyledi.

Yönetmeliğin, AB mevzuatına uyumlu hazırlandığını ifade eden Eker, bir ürünün GDO'lu olup zarar verecek düzeyde risk taşımadığı belirli olsa bile, ürün GDO'ludur diye etiketinde yazacağını bildirdi.

Eker, Türkiye'nin bebek mamaları ve antibiyotiklere direnç gösteren genlerle ilgili noktalarda AB ülkelerinde daha ileri noktalarda olduğunu sözlerine ekledi.

ÖDÜL TÖRENİ

Ekonomi ve İş Dünyası Dergisi Ekonomize tarafından düzenlenen ''Güvenilir Gıda Zirvesi ve Ödülleri'' töreninde, Çaykur, Kayseri Şeker, CP Piliç, Seyidoğlu, Mevsim Baharat, Tatoğlu Gıda ve Ziyafet Zamanı firmaları yılın en iyi marka ödülünü kazanırken, firmalara temsilcilerine ödülleri Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tarafından verildi.

Ödül törenine; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Ankara İl Tarım Müdürü Ruknettin Ceyhun, Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin ve gıda sektörü temsilcileri katıldı.