Samsun İl Tarım Müdürlüğü tedbirlerini aldı

Samsun İl Tarım Müdürlüğü Kurban Bayramı nedeniyle vatandaşların sağlıklı hayvan almalarını sağlamak, yaşanacak hayvan hareketleriyle nedeniyle hastalıkların yayılmasını önlemek için gerekli tedbirleri aldı.

Samsun İl Tarım Müdürlüğü tedbirlerini aldı
Kurbanlık hayvan satış yerleri ve hayvan sevkleri ile muhtemel bir hastalığın bulaşması ve yayılmasının önlenmesi büyük önem taşırken, sonbahar şap aşılama kampanyasında büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını aşılatmayan ve kayıt altına alınmamış, kulak küpesiz ve yanlarında pasaportu bulunmayan hayvanların nakline müsaade edilmeyecek, İstanbul'un

Avrupa yakası hariç Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerine kurbanlık hayvan girişinin yasaklama getirildiğinden bu illere kurbanlık hayvan nakli yapılmayacak.
Samsun İl Tarım Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, kurbanlık hayvanların ilçe içinde menşei şahadetnamesi ile, ilçe veya iller arasında veteriner sağlık raporu ile nakillerinin yapılabileceği, Samsun Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yer alan Atakum, Canik, İlkadım ve Tekkeköy ilçeleri arasında büyükbaş hayvanların aşılı, küpeli ve pasaportu varsa sadece menşei belgesi ile nakillerinin yapılabileceği ifade edilirken, belgesiz hayvan nakleden hayvan ve araç sahiplerine idari para cezası verileceği belirtildi.

Kurbanlık hayvanları taşıyacak araçların nakil öncesi ve sonrasında temizlenerek, dezenfekte edilmesi gerektiğinin altı çizilirken, nakil araçlarına fazla hayvan yüklenmesine, nakil sırasında yaralanma ya da gereksiz yere acı ve ıstırap çekmelerine neden olacak vasıtalar ile sevkine izin verilmeyeceğinin belirtildiği açıklamada, kurbanlık hayvanların ruhsatlı hayvan pazarları ve Kurban Hizmetleri Komisyonu'nca belirlenen yerlerde alınıp satılabileceği, bunların dışında kalan yerlerde satışa izin verilmeyeceği, bu yerlerde kulak küpesi, pasaportu, menşei belgesi veya Veteriner Sağlık Raporu olmayan sığır cinsi hayvanların alınması ve satılmasının yasak olduğu ve kurban satış yerlerinin veteriner hekimler tarafından sürekli kontrol altında tutulacağı bildirildi.

Vatandaşların hayvan alımı sırasında şüphelenmeleri durumlarda İl veya İlçe Tarım Müdürlüklerinden yardım alabilecekleri açıklanırken, dikkat edilmesi gereken konular şu şekilde açıklandı: "Kurban Bayramı boyunca İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinde nöbetçi veteriner hekim görevlendirilmiş olup, vatandaşların talepleri değerlendirilecektir. Bir yerde bulaşıcı, salgın hastalık veya sebebi belli olmayan hayvan ölümlerinin görülmesi halinde hayvan sahiplerinin, muhtarların, köy bekçilerinin bu durumu mülki idare amiri veya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl-İlçe Müdürlüklerine bildirmekle yükümlüdürler. Kurbanlık olarak kesilecek sığır cinsi hayvanlara ait kulak küpeleri ve pasaportlar kurban komisyonu görevlilerine, muhtarlara veya en yakın il-ilçe tarım müdürlüklerine teslim edilerek kayıt sisteminden düşümü yaptırılmalıdır. Kurbanın insan sağlığı, hayvan sağlığı, çevre, ekonomik ve hijyen boyutu da bulunduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle kurbanlıklar hayvan refahı da gözetilerek hijyenik şartlara uygun ve çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde kesilmelidir."