Domuz gribi aşısı 2 hafta sonra gelecek

Kdz. Ereğli Köylere Hizmet Götürme Birliği Meclisi'nin Ekim ayı Olağan Genel Kurul toplantısı yapıldı.

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Köylere Hizmet Götürme Meclisi'nin Ekim ayı Olağan Genel Kurulu toplantısı İlçe Müftülüğü Konferans Salonunda Kaymakam Osman Ekşi Başkanlığında toplandı. Toplantıya, İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, İlçe Tarım Müdürü Hakan Tekin, Sağlık gurup Başkanı Dr. Murat Hakkı Kavak, İlçe Müftüsü Osman Aydın, Muhtarlar Derneği Başkanı Şakir Başol, il genel meclis üyeleri, daire müdürleri ve muhtarlar katıldı. Toplantı da, gündem dünyada etkili olan ve her geçen gün yayılan domuz gribiydi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, Kaymakamlık tarafından domuz gribi ile ilgili olarak okul müdürlerine ve yöneticilerine bilgi verildiğini belirterek, öğretmenler tarafından da köylerde velilere bilgi verileceğini söyledi. Turan Akpınar, merkezde olduğu gibi tüm köylere de kadrolu öğretmenin atandığını belirterek, “Bu yıl ilçemizin hiçbir köyünde öğretmen açığımız yok. Öğretmenlerimizin birçoğu köy hayatıyla ilk defa tanışıyor. Bir kısmı ilk defa öğretmen olarak köyümüze geliyor. Muhtarlarımız köylere gelen öğretmenlere daha yakın ilgi gösterirse çok memnun olurum. Domuz gribiyle ilgili olarak biz Milli Eğitim olarak bununla ilgili önlemlerimizi alıyoruz. Belirtileri nelerdir, öğretmen bununla ilgili ne yapması lazım, okullarımızda hangi önlemler alınması lazım? Bununla ilgili tüm okul müdürlerimize eğitim verdik. Okul müdürlerimizde öğretmenlere eğitim verecek. Öğretmenlerimizde muhtarlara, velilere ve öğrencilere bu hafta itibariyle eğitim verecekler. Biz okullarımızda önlem almaya çalışıyoruz. Sizinde normal hayatınızda önlem almanız lazım. Temizlik ve hijyen konusuna önem vermemiz lazım. Tek bir havlu kullanmamız lazım, herkesin kullandığı sabun gibi şeyleri kullanmamız lazım” dedi.
İlçe Müftüsü Osman Aydın da, vatandaşlar tarafından şadırvanlara asılan havluların kullanmaması gerektiğini belirterek, havluya verilecek paranın sıvı sabuna verilmesini istedi. Sağlık Gurup Başkanı Dr. Murat Hakkı Kavak da, domuz gribi aşısının 15 güne kadar geleceğini söyleyerek, ilk önce kendilerinin olacağını, daha sonra gönüllü olanların aşı olacağını kaydetti. Kavak, “Mevsimsel gribin dışında anlamla bir yükseliş yok. Özellikle evde hasta yatan grip hastasının yanına çok fazla insan gitmesin. O kinin bardağını, tabağını ayrı bir yerde yıkayalım ki bulaşma olmasın. Okullarımızda da sıkıntı yok. Onlarla da sık sık bilgi alış verişindeyiz. Tüm önlemlerimiz alınmış ve aşıyı bekliyoruz. 15 gün içerisinde aşımız gelecek. Aşı konusunda da çok spekülasyon var. Önce biz kendimiz olacağız. Ondan sonra da gönüllü olan ve isteyen herkesin aşısını yapacağız” dedi.
Kaymakam Osman Ekşi, hasta olanların Cuma namazına gitmemesini söylerken, hasta olan çocuklarında okula gönderilmemesi belirtti. Ekşi, “Domuz gribi virüsü çok hızlı yayılıyor. Bu nedenle mümkün olduğunca hasta olanlar evinde dursun. İmamlarımıza söyleyelim, köylüler hasta olduğu zaman kalkıp Cuma namazına gelmesin. Evde dursun istirahat etsin başkalarına da bulaştırmasın. Çocuklarınız grip olduğunda okula göndermeyin. Evde istirahat etsinler çünkü çok hızlı yayılıyor” dedi.