Türkiye,Parkistan ve İran arasında arabulucu olacak

Türkiye, terör eylemleri nedeniyle arası açılan komşu ülkeler arasında arabuluculuk faaliyetlerine devam ediyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tahran yönetiminin ülkede düzenlenen bombalı saldırının ardından suçladığı Pakistan ile bu konuyu da ele aldıklarını söyledi.

 Irak hükümeti, başkent Bağdat'ta Ağustos ayında düzenlenen bombalı saldırıların ardından Suriye ile bağları koparınca araya Türkiye girmişti. Irak makamları, saldırının sorumlusu olduğu iddia edilen kişileri Suriye'nin teslim etmesini istemişti. Şimdi benzer bir süreç İran'la batı komşusu Pakistan arasında yaşanıyor. İran, Cundullah örgütünün geçtiğimiz hafta sınır bölgesinde düzenlediği saldırının ardından İngiltere ve ABD ile birlikte Pakistan'ı da suçlamıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani ile bu konuyu da görüştüklerini ifade etti.

Pakistan Başbakanı Gilani ile ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, bir soru üzerine, İran'daki saldırının 'ulusal, bölgesel ve küresel' boyutları olduğuna dikkat çekti. Gilani ile meselenin ulusal ve bölgesel boyutlarını değerlendirdiklerini belirten Erdoğan, Pakistan'ın ardından geçeceği İran'da da Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'la da bu konuyu görüşeceklerini ifade etti. Erdoğan, bölgede kapsamlı barış için ortak hareket etmek ve bu tür bir paylaşım içerisinde olmaları gerektiğini vurguladı.

Bu arada, ortak basın toplantısının hemen ardından Başbakanlık kompleksine bir İran heyetinin giriş yapması dikkat çekti.

"AFGANİSTAN'A ASKER KONUSUNDA HASSASİYETİMİZ VAR"

Başbakan Erdoğan, Pakistan'daki terör saldırılarıyla ilgili olarak komşu Afganistan'dan gelen 'sızmalar' konusundaki bir soruya da cevap verdi. NATO'nun önemli bir üyesi ve Pakistan'ın dostu olan Türkiye'nin bu sızmaları önlemek için kuvvetlerini kullanıp kullanmayacağının sorulması üzerine, gerekirse NATO Genel Sekreteri (Anders Fogh Rasmussen) ile bizzat konuşarak bu konuyu ele alacaklarını ifade etti. Erdoğan, "Kuzey Irak'tan Türkiye'ye sızmalar nasıl sıkıntı ve üzüntüye neden oluyorsa, Afganistan'dan Pakistan'a sızmanın olması bizi rahatsız eder." mesajı verdi.

Erdoğan, Ankara'nın Afganistan'daki Türk askerlerinin sayısı ve muharip niteliğiyle ilgili bir değişiklik yapılmaması yönündeki kararlılığını da bir kez daha dikkat çekti. Erdoğan, Kabil'deki yabancı kuvvetlerin komutanlığını 1 Kasım'da Türkiye'nin devralacağını hatırlatarak, "Afganistan'da bin 700 - bin 800 kadar askerimiz var. Daha fazla asker gönderme gibi bir planımız yok." dedi. Erdoğan, Türk askerlerinin barış gücü ve lojistik güç olarak Afgan halkına gereken desteği vermeye devam edeceğini belirtti. Erdoğan, Türk askerinin muharip güç olarak görev yapmayacak olmasına atıfla, "Orada hassasiyetimiz var. Silahlı kuvvetlerimiz bu dönemde de belirlenen başlıklar altında görevini sürdürecektir." diye konuştu