Tuzluca'nın kurtuluşu törenle kutlandı

Törende konuşan Tuzluca Belediye Başkanı Ahmet Said Sadrettin Türkan, 'Bize uzanan her dost eli sıkmaya, zeytin dalını tutmaya, barış güvercinleri uçurmaya her zaman hazırız.' dedi.

Bugün serhat ve şirin bir ilçe olan Tuzluca'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yıldönümünü kutladıklarını belirten Başkan Türkan, "İlçemizin kurtuluşunda kanıyla, canıyla, mücadele edip bu toprağın bağrında yatan ve şahadet şerbeti içenleri, gazileri ve kahramanlarımızı rahmetle ve şükranla anıyorum." diye konuştu.

1877-78 Osmanlı Rus savaşı sonrasında Tuzluca ve çevresinin 42 yıl Rus işgalinde kaldığını hatırlatan Başkan Türkan sözlerini şöyle sürdürdü: "1917 yılında Brest-Litovsk anlaşması ile bölge tekrar Türlere geçmişse de 1918 Mondros Mütarekesi ile ordumuz bölgeden çekilince Ermenilerin mezalimine uğramıştır. Bölgede Büyük bir Ermeni devleti kurmak isteyen Hınçak ve Taşnak cemiyetleri akla gelmedik işkence ve katliamlar yaptıkları çıkartılan toplu mezarlarla tespit edilmiştir."

Belediye Başkanı Türkan, Anadolu insanının tarihin her döneminde, barış kardeşlik örnekleri sergilediklerini, tüm bu yaşananlara rağmen uzatılan her dost eli sıkmaya, zeytin dalını tutmaya, barış güvercinleri uçurmaya yine hazır olduklarını ifade etti.

Törene Iğdır Valisi Saim Saffet Karahisarlı, Iğdır Jandarma Alay Komutanı Ernail Keleş, İl Milli Eğitim Müdürü Selahattin Şimşek, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, Tuzluca Kaymakamı Bahadır Güneş, Tuzluca Belediye Başkanı Ahmet Said Sadrettin Türkan, diğer yöneticiler ve vatandalar katıldı.

Kutlamalar, halk oyunları gösterileri ve grupların geçiş merasimleriyle son buldu.