Dağdan iniş Alman basınında geniş yer buldu

PKK'lıların silah bırakarak teslim olmaları Türkiye'de olduğu gibi Almanya'da da büyük ilgiyle takip edildi.

PKK'nın Demokratik Açılım süreci kapsamında silah bırakarak teslim olmaya başlaması Almanya'da büyük bir ilgiyle takip edildi.

En son Kandil Dağı'ndan ve Mahmur Mülteci Kampı'ndan 34 PKK'lının Türk makamlarına teslim olması Alman basınında da geniş yankı buldu.

Tagesspiegel gelişmeyi 'PKK için sonun başlangıcı' başlığı ile verirken Süddeutsche Zeitung gelişmeyi okurlarına 'Barış elçileri olarak savaşçılar" şeklinde vermeyi tercih etti. Kandil ve Mahmur Mülteci Kampı'ndan toplam 34 PKK'lının Türkiye giriş yapmasını Alman Tagesspiegel gazetesi 'PKK için sonun başlangıcı' başlığı ile yer verdi. Thomas Seibert imzası ile kaleme alınan haberde olayın Türkiye'de Kürt sorunun çözümünde umutları arttırdığı bilgisine yer verilerek, şöyle denildi: "Hükümet ve basın Kürt direnişçi hareketi PKK taraftarlarının gelişinin kapsamlı bir eve dönüşün başlangıcı - PKK'nın silahlı mücadelesinin de sonu - olmasını umuyor."

Gelişmeye önemli Alman ulusal gazeteler de sayfalarında yer verdi. Sueddeutsche Zeitung, konuyu 'Barış elçileri olarak savaşçılar başlığı ile ele aldı. PKK'nın teslim olmak üzere 'savaşçılarını' Türkiye'ye gönderdiği belirtilen haberde, "PKK hafta sonunda 'barış elçilerini' ü grup halinde Türkiye'ye göndereceğini açıkladı. Bu, Türk hükümetinin Kürt sorunun çözümü için geniş kapsamlı bir girişimi duyurmasına denk düştü." görüşüne yer verildi. Diğer gazeteler gibi PKK'lıların Abdullah Öcalan'ın talimatıyla teslim olduklarını belirten Süddetusche Zeitung, gelişmeden Türk makamlarını haberdar olduğunu yazdı. Gazete, "Türk yetkililer geri dönenleri Habur sınır kapısında karşılayarak ifadelerini aldı. Cumhurbaşkanı Gül 'Bu fırsatın kaçırılmayacağını umuyorum' açıklamasını yaparak eve dönüşü memnuniyetle karşıladığını belirtti." bilgisine yer verdi.

Muhafazakar Die Welt gazetesi ise Gül'ün açıklaması ile Öcalan'ın çağrısını yakın aralıklara olmasını 'hükümetin perde arkasında Öcalan'la işbirliği yapıp yapmadığı sorusunu akla getirdiğini' belirtti. Gazete, Öcalan'ın bu adımla devlete yanaştığı yazdı. Die Welt, "Aylardır Türkiye'de Kürt sorunun çözümü tartışılıyor. Hem hükümet hem de tutuklu PKK lideri birbirinden bağımsız büyük bir plan kaleme aldı. Fakat iki planın da ne içerdiği açıklanmış değil." diye yazdı. Sekiz 'PKK savaşçısının' Habur sınır kapısında silahsız giriş yaptığı belirtilen haberde, Kürt partisi DTP'nin organizasyonu neticesinde grubu büyük bir insan kalabalığının karşıladığı bilgisine yer verildi. Türkiye'de güvenlik güçlerinin Kürt politikasında seçilmiş yönetimden farklı bir yol izlediğini iddia eden die Welt, aynı günün sabahında 23 Kürt üniversite öğrencisinin tutuklanmasını buna delil olarak gösterdi.

Haftalık Die Zeit gazetesinin internet sitesinde yayınlanan haberde ise Türkiye ile terör örgütü PKK arasında 25 yıldan fazla devem eden çatışmada hareketlilik yaşandığını belirtildi. Gazete, "Kürt direnişçilere bir barış anlaşmasına varmak Ankara'nın konseptine uyuyor. Çünkü bütün işaretler komşu ülke Irak'la siyasi ve özellikle de ekonomik işbirliğin gelişeceğini gösteriyor. Erdoğan'ın geçen hafta yaptığı Bağdat ziyaretinde sağlık, ulaşım, petrol, telekomünikasyon ve inşaat alanlarında işbirliğini öngören niyet anlaşmaları imzalandı. Ortak sınırın kontrolünü ve PKK ile mücadeleyi öngören bir güvenlik anlaşması da imzalandı." ifadelerine yer verdi. Son aylarda bu ve benzeri gelişmeklerle terör örgütü PKK üzerinde baskının artırıldığını belirten die Zeit, "Washington da geçen hafta Çarşamba günü sopa gösterdi. Aralarında askeri lider Murat Karayılan'ın da olduğu PKK'nın önde gelen liderlerine esrar ticaretinden dolayı sınırlayıcı müeyyideler yürürlüğe koyan ABD, ülkedeki muhtemel hesaplarını dondurarak ve ABD vatandaşlarına bu kişilerle ticaret yapma yasağı getirdi." diye yazdı.