15 Temmuz Demokrasi Müzesi'nde Ziyaretçi Yoğunluğu

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında yaşananların anlatıldığı Gaziantep'teki 15 Temmuz müzesi 2 yılda 50 bin ziyaretçi ağırladı Müzede ziyaretçiler, ekranlardan darbe girişimi gecesi yaşananları kronolojik sırayla izleyebiliyor.

Gaziantep'te kurulan ve 15 Temmuz 2016'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında yaşananların anlatıldığı "15 Temmuz Demokrasi Müzesi"ni 2 yılda 50 bin ziyaretçi gezdi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'nin ilk 15 Temmuz konulu müzesi olma özelliğine sahip İstasyon Parkı'ndaki müzede, darbe gecesi yaşananların kronolojik anlatısının yanı sıra ziyaretçilerde tanıklık hissini yaratmak için deneyim alanları da bulunuyor.

Müzede, 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "facetime" uygulaması aracılığıyla vatandaşlara yönelik yaptığı konuşmanın yer aldığı video ile halkın selalar eşliğinde sokağa çıktığı anları yansıtan ışık ve ses yerleştirmeleri de bulunuyor.

Gece yarısından sonra şiddetlenen direniş ve çatışmalar müzede önemli bir yer tutarken, bir başka bölümde ise ziyaretçiler, sanal gerçeklik teknolojisinin yardımıyla TRT'ye yapılan baskın ve korsan bildiri okutulması sırasındaki olaylara tanıklık etme imkanı buluyor.

Müzede, tankların 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nü kapatmasından başlayarak darbenin bastırıldığına dair 16 Temmuz'da TBMM'de yapılan resmi açıklamaya kadarki süreç anlatılıyor. Demokrasi Müzesi'nin dış bölümünde ise 15 Temmuz şehitlerinin isimlerinin yazılı olduğu anıt duvar dikkati çekiyor.

Darbe girişiminin üçüncü yılı yaklaşırken 7'den 70'e her kesimin ilgisini çeken müze, açıldığı 12 Temmuz 2017'den bu yana yurt içi ve yurt dışından gelen 50 bin ziyaretçiyi ağırladı.

- Ziyaretçilerin yorumu

Müzeyi ziyaret eden 18 yaşındaki Cennet Güler, gördüklerinin son derece etkileyici olduğunu belirterek, "15 Temmuz gecesi açıkçası dışarı çıkamamış ve çok üzülmüştüm. O kadar duygulandım ki gözlerim doldu. İnsanların o günkü mücadelesi gerçekten takdire şayandı. Çok güzel olmuş dekorasyon, şehitlerimizin fotoğrafları, çok beğendim." dedi.

Osman Yılmaz da müzeyi gezerken o tarihlere adeta tanıklık ettiğini söyledi.

Yılmaz, "Burası bana farklı duygular kattı. Ortamı atmosferi çok farklı. İnsan girince bile tüyleri diken diken oluyor. Her bir köşesinde o gece şehitlerimizin resimleri var. Bize onları ve o gece yaşananları hatırlatmak ve o günü tekrar yaşamamamız için iyi anlatım yapılmış. Resimlerin her birinde farklı bir his, farklı bir duygu var." değerlendirmesinde bulundu.

Ziyaretçilerden 75 yaşındaki Sefer Şirikçi ise 15 Temmuz gecesini "korkunç bir gün" diye nitelendirerek, şunları kaydetti:

"Televizyonda darbe olduğunun haberini görünce fırlayarak dışarı çıktım. Müze oldukça güzel ve her şeyi açık açık anlatıyor. O olayları dakika dakika ifade ediyor. O anı tekrar burada heyecan içerisinde yaşadım. Şunu da ifade etmek istiyorum eğer darbe olsaydı Türkiye bugün Suriye'de yaşananları yaşayabilirdi. Çok şükür atlattık."
Kaynak: AA