Geleneksel Tatlar Tarih Kokan Taraklı Yemek Yarışması

Geleneksel Tatlar Tarih Kokan Taraklı Yemek Yarışması, gala gecesiyle sona erdi.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, Türkiye Aşçılar Federasyonu, Sakarya Aşçılar ve Pastacılar Derneği, Taraklı Kaymakamlığı, Taraklı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde gerçekleştirilen ve kentte bir ilk olma özelliği taşıyan yarışmanın son gününde gala gecesi yapıldı.

Şehit Mehmet Nuri Kocabıyık Meydanı'nda düzenlenen etkinlikte konuşan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri Seyfullah Hacımüftüoğlu, Taraklı'nın İstanbul'un fethinin ana yerlerinden birisi olduğunu belirterek, "Bu yönüyle bakılmasa da 1281 yılından sonra buralarda oluşan sinerji, İstanbul'u yurt edinmemizi ve cihan devleti olmamızı sağladı. Bana göre Taraklı tarih kokmaz, Taraklı'nın bizatihi kendisi tarihtir." ifadelerini kullandı.

Vali Ahmet Hamdi Nayir de Taraklı'nın tarih ve kültür şehri olduğunu vurgulayarak, atalardan miras kalan bu cennet vatanın korunması için güçlü olunması gerektiğini kaydetti.

Binlerce yıllık bir birikimin sonucu olarak oluşturulan bu kültürün, yeni nesillere doğru şekilde aktarılması ve iyi muhafaza edilmesi gerektiğini aktaran Nayir, "Bu topraklarda yetişmiş olan bu kültürün uçları, her konuda kendisini gösteriyor. Bunlar musiki, geleneksel tatlar, günlük hayat, düğün ve cenazemizde vardır. Bu coğrafyayı en iyi şekilde koruyup kollamamız, kültür zenginliğimizi ayakta tutmamızla mümkün olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

- "Bu tür etkinliklere ihtiyaç var"

Nayir, kentin her parçasının tüm yönleriyle tanıtılmaya ihtiyacı olduğunu dile getirerek, "Buradaki mimari yapılarımızla tarihi eserlerimizle camilerimizle olduğu kadar, geleneksel tatlarımızla da gündemde kalabilmek için bu tür etkinliklere büyük ihtiyaç var. İlki yapılan bu yarışmanın gelecek yıllarda da devam etmesinden yanayız." ifadelerini kullandı.

Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz ise Taraklı'da düzenledikleri ilk yarışmanın geleneksel hale gelmesi için her türlü gayreti göstereceklerini, turizmin bir ülkenin en önemli tanıtım alanı olduğunu ve bu alan içerisinde "beyaz kelebekler" dedikleri aşçıların da çok önemli görevler üstlendiklerini belirtti.

Sakarya adına attıkları bu ilk adımda kendilerini yalnız bırakmayan herkese teşekkür eden Sakarya Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Hatice Akman da Türkiye'nin her yerinden şefler ve öğrencilerle çok güzel etkinlik düzenlediklerini ifade etti.

Türkiye geneli liseler arasında düzenlenen yarışma kapsamında 10 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden öğrenciler, kurulan mutfaklarda ağız tadına hitap etmeye ve ilk sıralara girmeye çalıştı.

Jüri üyelerinin tüm yemekleri tadarak puan verdiği yarışmada dereceye girenlere ödülleri ve kupaları, Vali Nayir ve protokol üyeleri tarafından verildi.

Programda, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı da gösteri sundu.

Kaynak: AA