'Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim'

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen 'Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim' projeleri kapsamında, bilgilendirme toplantısı düzenlendi 'Alman Kalkınma Bankası Proje Yöneticisi Corinna Kohl: 'Türkiye, 3,5 milyonla dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan bir ülke. Türkiye halkıyla birlikte mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamak, onların toplumla bütünleşmelerini sağlamak konusunda çalışma içerisindeyiz' 'Alman Kalkınma Bankası, AB tarafından kendisine verilen görev doğrultusunda 3,5 milyon avroluk bütçeyle, eğitim alt yapı inşasını, Milli Eğitim Bakanlığıyla birlikte gerçekleştirmektedir. Sağlanan bu fonlarla, 150 okul inşa edilecek. 100 bin Türk ve Suriyeli öğrenci için öğrenme imkanı sağlanacaktır'

Alman Kalkınma Bankası (KFW) Proje Yöneticisi Corinna Kohl, "Alman Kalkınma Bankası, AB tarafından kendisine verilen görev doğrultusunda 3,5 milyonluk avroluk bütçeyle eğitim alt yapı inşasını, Milli Eğitim Bakanlığıyla birlikte gerçekleştirmektedir. Sağlanan bu fonlarla 150 okul inşa edilecek. 100 bin Türk ve Suriyeli öğrenci için öğrenme imkanı sağlanacaktır." dedi.

Kohl, Avrupa Birliği tarafından (AB) finanse edilen ve Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen "Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim" projeleri kapsamında, bir otelde düzenlenen bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, dünyada en fazla mülteciye Türkiye'nin sahip çıktığını belirterek, kendilerinin de destek olmaya çalıştıklarını söyledi.

KFW olarak verdikleri desteklere değinen Kohl, şunları anlattı:

"Türkiye, 3,5 milyonla dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan bir ülke. Türkiye halkıyla birlikte mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamak, onların toplumla bütünleşmelerini sağlamak konusunda çalışma ve uğraş içerisindeyiz. Alman Kalkınma Bankası, AB tarafından kendisine verilen görev doğrultusunda 3,5 milyon avroluk bütçeyle eğitim alt yapı inşasını, Milli Eğitim Bakanlığıyla birlikte gerçekleştirmektedir. Sağlanan bu fonlarla 150 okul inşa edilecek. 100 bin Türk ve Suriyeli öğrenci için öğrenme imkanı sağlanacaktır.

Türkiye'nin üstlendiği böylesi bir çalışma, belediyelerin, bölgede yaşayan halkın desteğine dayanmaktadır. İşte bu yüzden Gaziantep'te projelerimize gösterdiğiniz ilgi ve desteklerden dolayı çok mutluyuz. Bu projenin amacı sadece okullar inşa etmek değil, aynı zamanda Suriyeli çocukların Türk toplumuna entegrasyonunu sağlamak, karşılıklı öğrenimler yaratmaktır. Umuyoruz ki sorumluluk sahibi içten bir nesil yetişecek. Bugünün çalışmalarını da üstlenerek devam ettireceklerdir."

Milli Eğitim Bakanlığı, İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanı Özcan Duman da Türkiye'nin, milyonlarca sığınmacıya destek verdiğini anımsatarak, göç eden Suriyelilerin 1 milyon 100'ünün okul çağında olduğuna dikkat çekti.

Suriyeli çocukların eğitim sistemine dahil edilmesi için bakanlık ve paydaşlarla beraber çalışmalar yaptıklarını ifade eden Özcan, "Gaziantep'te 22 okul yapısı öngördük. 13'ünün ihalesini gerçekleştirdik. Açılışını yaptığımız okullarımız, inşaatı devam eden yatırımlarımız var. 2019-2020 eğitim dönemine yetiştireceğiz. Toplamda 15 bin öğrencimize ek kontenjan sağlamış olacağız. İlimizde yaşayan çocuklarımız da okullardan istifade edecek. Okulların donanımını da bu proje kapsamında karşılıyoruz. Bu çalışmalarımıza da destek veren herkese teşekkür ederim." dedi.

Gaziantep Vali Yardımcısı Halil Uyumaz da kriz zamanlarında eğitimin önemine dikkat çekerek, 70 bin Suriyeli öğrenciye eğitim verdiklerini belirtti.

Suriyeli vatandaşlarla eğitimi de paylaştıklarını dile getiren Uyumaz, "Biz nasıl ki ekmeğimizi paylaştıkça okullarımızı da paylaştık. Türk öğrencilerle aynı kalitede eğitimi devam ettirdik. Anasınıfından liseye kadar eğitimlerimiz devam ediyor. Bunun yanı sıra üniversitede 3 binin üzerinde öğrencimiz eğitim görüyor." diye konuştu.

Suriyelilerin eğitim meselesinin uluslararası bir öneme sahip olduğunu ifade eden Uyumaz, 70 bin olan öğrenci hedefini 95 bine çıkarmak istediklerini belirtti.

Eğitimi her zaman ön planda tuttuklarını vurgulayan Uyumaz, eğitim altına alınmış, okullaşmış Suriyelilerin eğitim oranının Suriye'deki öğrencilere göre en az yüzde 24 daha fazla olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA