Hatay'da 'Ahilik Haftası' Kutlandı

Ahilik Haftası, Hatay'da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Hatay'da 'Ahilik Haftası' Kutlandı
Antakya Atatürk Caddesi'ndeki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan programın sonunda Hatay Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Abdulkadir Teksöz ve esnaflar, Vali Erdal Ata'yı makamında ziyaret etti.

Tarihi Kurşunlu Han'da devam eden etkinliklerde konuşan Teksöz, ahiliğin, birlik, beraberlik, dostluk, yaren, kardeş anlamına geldiğini söyledi.

Ahiliğin özünün birlik, beraberlik, dayanışma ve yardımlaşma olduğunu da söyleyen Teksöz, "Biz 13. yüzyılda, Ahi Evran liderimizin bugünkü uzantıları olarak, esnaf odaları birliği ve 70 tane meslek odamızla birlikte, gerek Türkiye'de, gerek Hatay'da, esnaf sorunlarımızı çözmenin yanı sıra, birlik, beraberliği ve kardeşliği sağladık." şeklinde konuştu.

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı ise, ahilerin, devlet ayaktayken esnaflık faaliyetini yerine getiren, devlet çöktüğü zaman da yeni bir devlet kuran çok kıymetli ve müstesna bir teşkilat olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin şu günlerde ekonomik problemlerin yaşandığın ve bu problemlerin geçmişte de yaşandığını dile getiren Kaşıkçı, şunları söyledi:

"Üzüldüğüm bir nokta var ki, ülkedeki bu problemleri fırsata çevirenler var. Devletimizin bunlara göz açtırmaması gerekir. Doların dalgalanmasını fırsat bilip, suya dahi zam yapanlar var. Bunların bir kontrol altına alınıp, esnafa yansıtılmaması, esnafımızın da haliyle milletimize yansıtmaması gerekir. Bununla ilgili devletimizin ve hükümetimizin sıkı tedbirler uygulayıp, bu fırsatçılara, bu kolay para kazanmayı sevenlere, bu milletin kanını emmeyi sevenlere fırsat vermemek gerektiğini düşünüyorum."

Ahiliğin, Türklerin Anadoluyu askeri yöntemle fethinden sonra ekonomik anlamda fethinin adı olduğunu söyleyen AK Parti Hatay Milletvekili Sabahat Çelik Özgürsoy da, esnafın her zaman yanında olduklarını bundan sonra da olmaya devam edeceklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından, ilin ahisi olan mobilya esnafı Osman Gümüş'e ahilik kaftanı giydirildi.

Program, mehter takımı gösterisi, pilav ve tatlı ikramının ardından esnaf gezisiyle son buldu.

Kaynak: AA