Çiftçilere Tane Kaybı Uyarısı

Ladik Ziraat Odası Başkanı İmdat Demir, operatör belgesi olmayan biçerdöverlere hububat hasadı yaptırılmaması uyarısında bulundu.

Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada, çiftçilerin hasat sırasında biçerdöverin biçtiği alanı kontrol ederek olası tane dökülmesinde operatörü uyarması gerektiğine işaret etti.

Tane kaybının çiftçinin yanı sıra ülke ekonomisine de zararı olduğuna dikkat çeken Demir, şu uyarılarda bulundu:

"Tam olgunlaşmamış buğdayın hasadı, operatörün biçerdöver kursuna katılmamış olması, biçerdöverlerin yüksek ilerleme hızında çalıştırılması ve biçerdöverlere her tarla için yeniden ayar yapılmaması da tane kaybına neden olmaktadır. Ziraat Odası Başkanlığı olarak biçerdöverle yapılacak hasat sırasında tane kaybına sebep olan nedenleri üreticilerimiz ve muhtarlarımızla bir araya gelişimizde anlattık, anlatmaya da devam ediyoruz. İlçemizde buğday hasadı devam ediyor. Çiftçilerimiz, tahılı hasattan, depolamaya kadar dikkatli olmalı. Hasat sırasında biçerdöverin arkasından dökülen sapları mutlaka kontrol etmelidir. Dökülen tanelerin fazla olduğunu gördüklerinde biçerdöver operatörlerini uyarsınlar. Ziraat Odası Başkanlığı olarak tane kaybının sıfıra düşmesini istiyoruz. Hasat edilen tahıl nemli ise mutlaka kurutulmalı ve daha sonra depolanmalı."

Demir, herhangi bir olumsuzluk karşısında çiftçilerin tarım kuruluşlarını haberdar etmesini istedi.

Ladik'te 2018 yılı içerisinde yaklaşık 100 bin dekar ekili alanda hububat hasadı yapılacağı öğrenildi.

Kaynak: AA