Gürcistan, 9 Mayıs Zafer Bayramı'nı Kutladı

2.Dünya Savaşı’nda Sovyetler Birliği’nin Nazileri yendiği 9 Mayıs Zafer Bayramı törenlerle kutlandı.

Gürcistan, 9 Mayıs Zafer Bayramı'nı Kutladı
2.Dünya Savaşı’nda Nazilerin yenildiği 9 Mayıs Zafer Bayramı Gürcistan’da törenlerle kutlandı. Gürcistan’ın başkenti Tiflis’teki Vake Parkında bir araya gelen II. Dünya Savaşı gazileri, 9 Mayıs Zafer Bayramını kutlayarak, Gürcistan Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapan Meçhul Askerleri anıtına çelenk koydu. Törene katılan Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, II. Dünya Savaşı gazilerine seslenerek, "Biz onların kahramanlıklarını övmeliyiz. Onlar vatanları için hayatlarını feda eden çok değerli insanlar. Gürcistan büyük bir fedakarlık yaptı ve 300 binden fazla insan İkinci Dünya Savaşı’ndan geri dönmedi. Biz bazı kahramanların isimlerini biliyoruz, ama bazıları meçhul kahramanlar. Bugün ülkemiz için hayatını feda eden herkesi onurlandırıyoruz. Gürcistan için barış ve istikrarlı bir gelişim diliyorum. İstikrar çok değerli ve hepimiz onunla ilgilenmeliyiz” dedi.

Gürcistan Devlet Gazileri İşleri Bakanlığı tarafından yayınlanan sayılara göre, 2. Dünya Savaşı’nda 700 bine yakın Gürcistanlı hizmet etti ve yaklaşık 400 bin kişi öldü. Savaştan sağ olarak dönen 164 askere kahraman unvanı verilirken, 224 bin kişiye ise farkı ödüller verildi.

Almanya’nın II. Dünya Savaşı’ndaki teslim belgesi 8 Mayıs akşamı 1945’te Berlin’de imzalandı. Doğu Avrupa saatine göre 9 Mayıs sabahına denk gelen saatlerde imza atıldığı için Rusya ve diğer eski Sovyet ülkeleri Zafer Bayramı’nın genellikle 9 Mayıs’ta kutlar.
Kaynak: İHA