Ünye'de 'Ekmeğini Çöpten Çıkar' Projesi

Ünye Belediyesince, "Ekmeğini Çöpten Çıkar" projesi hayata geçirildi.

Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, proje için pilot bölge olarak seçilen Fevzi Çakmak Mahallesi'nde vatandaşlarla bir araya geldi.

Mahallenin sosyal tesislerinde gerçekleştirilen programda konuşan Çamyar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde yürütülen "Sıfır Atık Projesi" ile başlatılan projeleri en hızlı uygulayacak belediyeler arasında Ünye'nin de olacağını söyledi.

Ünye Belediyesi olarak geri dönüşüm projelerine "Ekmeğini Çöpten Çıkar" projesini de eklediklerini belirten Çamyar, "Bu proje için Fevzi Çakmak Mahallesi'ni pilot bölge olarak seçtik. Vatandaşlarımızın topladığı atıklar mahallede belirlenen 12 noktadan alınacak." dedi.

Çamyar, proje doğrultusunda kadınlara evde ciddi iş düştüğünü dile getirerek, şöyle devam etti:

"Hanımlarımıza evde ciddi iş düşüyor. İki çöp kovası kullanacağız. Birine evsel atıklarınızı, diğerine de kağıt, plastik ve metal malzemeleri ayıracaksınız. Bu ayırdığınız miktar 5 kilogramlık bir geri dönüşüme ulaştığında, vatandaşlarımız dağıtılan kartla mahallede belirlenen 12 noktadaki araca gidecekler. Vatandaşların getirdiği kağıt, metal, plastik gibi atıklar tartılarak alınacak, vatandaşların kartlarına getirilen atık miktarı puan olarak tanımlanacak. Bu tanımlanan puanla da anlaşmalı fırınlardan kartı okutarak ekmek ihtiyacını karşılayabilecek."

- "Projeyi geliştirmeyi hedefliyoruz"

Dünyanın çöpten para kazanma ve çöpü dönüştürme çalışmaları içinde olduğunu vurgulayan Çamyar, bu projeyi geliştirmeyi hedeflediklerini de aktardı.

Kartlarda biriken puanları marketlerde, alışverişte, sinema gibi alanlarda kullanabilir hale getirmek istediklerini belirten Çamyar, "Vatandaşlarımız imtina gösterir, evde ayrıştırma yaparlarsa o kadar aile bütçesine katkı sağlamış olacaklar. Ünye halkının bu projeye duyarsız kalmayacağını düşünüyorum. Çünkü burada kazan kazan politikası var. Bir taraftan çevremiz kirlenmemiş olacak, diğer taraftan da aile bütçesine katkı sağlanacak." diye konuştu.

Çamyar, 5 kilogramlık geri dönüşüm malzemesinin 100 puana, 100 puanınsa 1 liraya denk geldiğini ve vatandaşların bu puanlarla da anlaşmalı fırınlardan ekmek alıp ev ekonomisine katkı sağlamış olacağını kaydetti.

Kaynak: AA