Öğrenciler Tarihi Gezerek Öğrendi

Arnavutköy Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi, öğrencilerin yoğun ders stresinden uzaklaşması için tarihi Rumeli Hisarı’na bir gezi düzenledi. Bu geziyle öğrenciler hem stres attı, hem de dönemin tarihi hakkında önemli bilgiler edindi.

Öğrenciler Tarihi Gezerek Öğrendi
Arnavutköy Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi öğrencilerin yoğun ders stresinden uzaklaşması için tarihi Rumeli Hisarı’na bir gezi düzenledi.

Bu geziyle öğrenciler hem stres atarken, hem de dönemin tarihi hakkında önemli bilgiler edindi. Arnavutköy Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi’ne (ARGEM) bağlı 150 öğrenci, belediyeden tahsis edilen araçlarla Rumeli Hisarı’na götürüldükten sonra Hisarlar Müzesi Müdürü Süleyman Faruk Göncüoğlu tarafından koordine edilerek Rumeli Hisarı’nı gezme şansı buldu. Hisarlar Müzesi Müdürü Göncüoğlu, bir yandan öğrencilerle gezerken bir yandan da öğrencilere önemli bilgiler aktardı. Rumeli Hisarı’nın en tepesine çıkma şansı yakalayan öğrenciler de bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bu gezilerin olmasından büyük bir keyif aldıklarını belirten Hisarlar Müzesi Müdürü Süleyman Faruk Göncüoğlu, "Öncelikle biz teşekkür ederiz. Arnavutköy Belediye Başkanımızın çok güzel bir projesi var. Geleceğin İstanbul’unu kurmak için İstanbul’un geçmişini, tarihi mirasını nasıl sahiplenebiliriz, nasıl tanıyabiliriz? Geleceğin Arnavutköy’ünü oluştururken, geçmişin mirası üzerinde yükselmenin önemine dair bu gezileri gerçekleştiriyorlar. Bu gezilerden biz çok büyük bir şeref duyuyoruz. İstanbul’un sahip olduğu kadim mirası elleyebiliyorlar. Bilfiil şahit oluyorlar. Biz esasında İstanbul’un fethinin sıfır noktasındayız. Anadolu Hisarı ve Rumeli Hisarı İstanbul’un fethinin başlangıç noktasıdır. İstanbul’un fethinin hazırlığının 100 yıl önceden olduğunu görüyoruz. Anadolu Hisarı ile beraber başlıyor ama fethin incisi, nişanı Rumeli Hisarı’dır. Burası Osmanlı’nın İstanbul’a inşa ettirdiği ilk hisarlar ve ilk Türk mahalleleridir. Boğaziçi’nin ilk önemli Osmanlı mimarisinin anıtsal yapılarıdır. Bunu öğrenci arkadaşlarımız görerek sahiplendiğinde bir aidiyet duygusu oluşuyor. Geleceğin Arnavutköy’ünün nasıl bir miras üzerine yükseldiğini ve dün İstanbul’un fethinde Rumeli Hisarı nasıl bir rol oynuyorsa, bugün Arnavutköy’ün gençliği de İstanbul’un gelecek yüzyıllarında önemli bir rol alacağının farkına varıyorlar. Bu bizim için çok büyük bir önem" dedi.

Öğrencilerin edindikleri bilgileri yerinde görmelerini amaçladıklarını söyleyen Arnavutköy Belediyesi Kültür Müdürü Mitat Yolcu ise, "Arnavutköy Belediyesi Kültür Müdürlüğüne bağlı gençlik merkezleri olarak orada eğitim gören gençlerimizin okumalar yaptıktan, yazarlarla, sanatçılarla buluşmasından sonra İstanbul’da geziler düzenliyoruz. Bu gezilerdeki amacımız kütüphane kulübü, felsefe kulübü, İstanbul okumaları kulübünde okumalar yapıp İstanbul ile ilgili bilgi edindikten sonra gençlerimizin edinmiş oldukları bilgileri tatbikatla yerinde görmelerini istiyoruz. Bunun için Ayasofya’ya, Süleymaniye’ye, Topkapı Sarayı’na ve Türk İslam Eserleri Müzesi’ne gençlerimizi götürürken, Rumeli Hisarı Müzesi’ne de gençlerimizi götürmeyi planladık. Bu amaçla çocuklarımız buraya geliyorlar. Burada Türk tarihini öğreniyorlar. Fatih Sultan Mehmet’in yapmış olduğu ilk eserlerden birisi burasıdır. Bizim ilçemiz biraz İstanbul’un dışında kaldığı için gençlerimizin buralara kendi imkanları ile gelmeleri pek mümkün değil. Belediye olarak biz hem gençlerimizi buralara getirip rehber eşliğinde kendi tarihlerini anlatıyoruz hem de çocuklarımız burada gezerek sosyal etkinlik çerçevesinde derslerin stresinden uzaklaşıyorlar" diye konuştu.

Sınav stresinden kurtulmak için çok yararlı olduğunu ifade eden ARGEM öğrencisi Zeynep Akçakır ise, "Bu gezilerden çok memnunuz. Sınav stresini atmamız için çok yararlı oluyor. Belediye Başkanımıza da çok teşekkür ediyoruz. Daha önce hiç gelmemiştim. Tarihi öğrenme açısından görerek anladığımız için çok daha iyi oldu" dedi.



"Şehitler ölmez, vatan bölünmez"

Bu gezileri düzenledikleri için belediye başkanına, öğretmenlerine ve müdürlerine teşekkürlerini sunan Onurhan Ergün ise, "Ben ilk başta Belediye Başkanımıza, müdürlerimize, öğretmenlerimize çok teşekkür ediyorum böyle bir gezi düzenlendiği için. ARGEM’i bize güzel bir şekilde sunan hocalarımız olsun, Belediye Başkanımız olsun böyle gezileri çok güzel değerlendiriyorlar. Üniversite sınavına gireceğiz. İnşallah da kazanacağız. Afrin’deki Mehmetçiğe şunu demek istiyorum. Her zaman yanlarındayız. Şehitler ölmez, vatan bölünmez" diye konuştu.

Kaynak: İHA